Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinar Milan Đokić godinu dana nakon fizičkog napada bez posla
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 07. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

Novinar Milan Đokić godinu dana nakon fizičkog napada bez posla

Godinu dana nakon napada na radnom zadatku, novinar Milan Đokić je bez posla. Izvađena mu je slezina i operisana stomačna kila.

 

Teške telesne povrede Đokić je zadobio na konferenciji za medije u Gradskoj kući u Užicu 13. jula 2015. godine kada je pri kraju konferencije koju je držao ekonomski kokus Skupštine Srbije, nepoznati muškarac pokušao da fizički napadne narodnog poslanika Vladimira Marinkovića. Napadač je izvadio nož i sa više uboda povredio Đokića, tada novinara lista „Užička nedelja“ , koji je pokušao da zaštiti Marinkovića.

Kako Đokić kaže za UNS, odmah po dolasku u bolnicu lekari su ustanovili da je potrebno da mu izvade slezinu.

„Dolazio mi je u posetu Vladimir Marinković, tada potpredsednik Narodne skupštine i kazao da je hteo da angažuje i helikopter, ali su ga užički lekari ubedili da to nije potrebno i da oni mogu sve da urade. Tako mi je bar kazao. Operisan sam, izvađena mi je slezina i sve je bilo u redu. Nekoliko meseci kasnije video sam da počinje stomak da mi otiče i otišao sam kod lekara da vidim šta je u pitanju. Rekla mi je da sam dobio kilu i da moraju da je operišu. Operisan sam 11. februara ove godine. Lekar je kazao da će otok spasti za šest meseci. To znači do 11. septembra. I pored toga još uvek nije spao ni malo. Bar 10 odsto. Ne mora 100 odsto. Čekam da istekne i taj rok, pa ću onda da vidim šta dalje. Valjda je tako kako oni kažu. Nisam stručan za medicinu. Psihički sam izuzetno stabilan i ništa se nije poremetilo na tom planu“, priča Đokić. 

Đokić je nakon napada ostao i bez posla. Kako ističe za UNS, nije više u mogućnosti da posao obavlja kao ranije kada je za list „Užička nedelja“ pisao skoro pola strana.

„Od povrede nisam se vratio u list za koji sam radio. Nisam fizički najsposobniji i ne mogu da stignem da uradim sam pola lista. Ostajao sam ranije i do tri sata u noć. Sada ne mogu. Tražio sam neke poslove, ali nisam uspeo. Ili mi kažu da im ne trebaju novinari, ili mi ne odgovore. Znate, radio sam ranije i u listu „Vesti“ i jedno vreme na televiziji. Radio sam sve sam, snimao, uzimao izjave, montirao. Imam dosta iskustva, ali nema posla“, priča Đokić.  

Od pomoći, kako kaže, od Skupštine Užica dobio je 20.000 dinara i 70.000 za humani podvig godine i od UNS-a 44.000 dinara. 

„Nisam hteo da tužim Skupštinu grada Užica jer sam želeo da napravim ljudski dogovor sa njima. Mnogo volim moj grad, pa nisam hteo da ga oštetim. Rekao sam sebi da ću ih čekati do raspisivanja izbora. Posto nisu hteli ništa da mi urade našao sam advokata i on sada treba da preda tužbu. Jeste da volim grad, ali neću da ispadnem budala. Pokazao sam im papir da sam bio osoba sa invaliditetom i pre povrede, što im omogućava da mi lakše nađu neko zaposlenje, ali nije vredelo. Sve su obećavali i ništa nisu uradili“, priča Đokić.

Kada je u pitanju tužba zbog napada nožem po službenoj dužnosti, Đokić ističe da ne zna dokle se sa tim stiglo.

„Zvala me je sudijnica 17. avgusta 2015. da dam iskaz. Nije htela da mi da primerak moje izjave. Ne znam da li je to po propisu, ali nisam se bunio. Od tada me niko nije zvao. Kada je počinilac u pitanju, mogu da kažem da sam ga poznavao. Zajedno smo igrali rekreativni basket 12 godina. Delovao je normalno. Mislim da je hteo da napadne gradonačelnika, ali je on dao izjavu i otišao, a Nebojša Marinković s leđa liči na njega, pa mislim da ih je pomešao. Mi smo pozvani na KZN tri sata pre njenog odrzavanja, pa ako smo mi tako kasno saznali za konferenciju, ne verujem da je on mogao znati pre nas da dolaze ti ljudi iz Beograda. Dobio je bio dva dana pritvora, pa je bio tri nedelje na psihijatrijskom pregledu u zatvorskoj bolnici u Beogradu. Tako mi je bar rečeno“, priča Đokić.

Kaže i da su ga pozvali na sastanak sa predstavnicima OEBS-a, Zaštitnikom građana i  Državnim javnim tužiocem.

„Bili su tamo predstavnici OEBS-a i novinari koji su napadnuti verbalno ili fizički. Od 36 novinara svi su bili napadnuti verbalno osim mene i još jednog kolege koji je kazao da je pretučen metalnim šipkama. Državni tužilac mi je kazao da je razgovarao sa tužiteljkom iz Užica i da mu je kazala da ne mođe dobiti dan zatvora jer je dobio papir da je psihički neuravnoteđen. Može dobiti psihijatrijsku ustanovu 2-12 godina, a koliko će to biti odlučiće sudijnica u Užicu“, zaključuje Đokić.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
sub

23.07.

2016.

anonymousГОКСИ [neregistrovani] u 14:18

СРАМОТА...

Земљу која овако "брине" о новинарима који су, ни криви ни дужни, страдали, такву земљу треба укинуту. Срамота за српко новинарство, срамота за државу да човек постане инвалид и остане без посла... Али, тако је то... А са друге стране штитимо оне који имају...

Odgovori
sub

23.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 01:38

Pozz

Užički mediji su najgori koje sam u životu video. Direktor pečenajre je direktor jedne TV stanice, a bivši muzičar druge. Neprofesionalizam, nedostatak obrazovanja, neisplaćivanje radnika su odrednice njihovog rada. Polati inspekciju na TV i finansijsku kontrolu !!! A ovaj veseli Đokić....

Odgovori
pet

22.07.

2016.

Mika [neregistrovani] u 14:13

greska

Radi se o potpredsedniku Skupstine Vladimmiru Marinkovicu. Novinar Djokic je primio umesto njega noz, i verovatno mu spasao zivot. Imajuci u vidu da je poslanik Marinkovic bogatas, vlasnik i dekan fakulteta, odnosno Visoke skole, mogao je da zbrine coveka. Sramota

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi