Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  T1 - Nova digitalna televizija u Srbiji
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2016.

Autor: K. K. Izvor: UNS

T1 - Nova digitalna televizija u Srbiji

Sredinom septembra ponovo je počela je da radi nekadašnja RTV Majdanpek, sada nova T1 televizija.

Televiziju su pokrenuli vlasnici produkcije Za media. Direktorka je Ana Vojvodić, a glavni urednik Saša Stojčić.

Kako za UNS kaže novinar i vlasnik Za medije Dušan Vojvodić “kada smo mi iz produkcije Za medija iz Zaječara, koji se nalazi podno Vrške čuke, rešili da iz stečaja kupimo potpuno devastiranu RTV Majdanpek, većina naših kolega iz prestonice je pomislila da smo izgubili razum”.

“Ređali su se dobronamerni saveti i analize koje se svode na to da se lokalne TV stanice u Srbiji masovno gase, da tržište gotovo da ne postoji van Beograda i Vojvodine i da je televizija skupa igračka namenjena pravim biznismenima, a ne novinarima i medijskim radnicima, poput nas. Sve što su nam rekli bilo je tačno, međutim, mi smo imali viziju, da baš suprotno dokažemo”, kaže Vojvodić.

On ističe da im je “namera bila da postave potpuno novi koncept i naprave savremenu digitalnu televiziju koja će na efikasan način pružiti svojoj publici kvalitetne medijske sadržaje”.

“To je u prvoj fazi podrazumevalo izgradnju i povezivanje dva TV studija, u Majdanpeku i Zaječaru. Kada kažemo da smo izgradilii i adaptirali dva studija to znači da smo baš mi medijski radnici ovog leta bili gipsari, varioci, zidari… Ogromnu pomoć smo imali od prijatelja i poslovnih partnera. To je možda bilo i najveće priznanje koje smo ikada dobili. Naši poslovni partneri, iako svesni rizika u koji smo se upustili, nesebično su nam pomagali u opremi, svojim radom, kvalitetnim programskim sadržajima, pa čak i novčanim pozajmicama... Tako je za samo četiri meseca, od maja do avgusta nastala digitalna T1 televizija”, rekao je Vojvodić.

U T1 i Za mediji sada radi oko 20 novinara i medijskih radnika, od toga u Majdanpeku 5.

“Sve muke smo počeli da zaboravljamo kada smo u T1 počeli da zapošljavamo naše kolege i koleginice iz Majdanpeka i Zaječara, koji su prošli golgotu privatizacije i bankrota medija u kojima su radili. Posle mnogo vremena svi zajedno gradili smo nešto novo. To je značilo da ne zadovoljavamo ukus gazde usresređenog na profit ili politički podobnih direktora i urednika, već nam je jedina obaveza bila da zadovoljimo profesionalne standarde koje smo sami sebi nametnuli”, rekao je Vojvodić.

Na televiziji T1, kako ističe, posebnu pažnju poklanjaju informativnom programu koji se bavi problemima ljudi u Majdanpeku, Zaječaru, Boru, Knjaževcu…

“Uskoro ćemo zahvaljujući savremenoj opremi imati i svakodnevna uključenja novinara iz svih gradova Timočke krajine u našu centralnu informativnu emisiju. Osim informativnog programa izuzetno smo ponosni na veliki broj ekoloških formata i kvalitetan dokumentarni program koji je uvek bio zaštitni znak produkcije Za media. U planu je i na desetine novih TV formata koji su posvećeneni mladima, kulturi, nauci, bezbednosti, prozivodnji zdrave hrane… Naš uređivački koncept je zapravo sadržan u sloganu televizije koji glasi: ‘T1 - Uvek na vašoj strani’”, kaže Vojvodić.

Televizija T1 emituje se sa predajnika na Deli Jovanu i Tupižnici i terestijalno pokriva čitavu Istočnu Srbiju. Program ove televizije ulazi i u ponudu kablovskih operatera.

Kako Vojvodić navodi, sledeća etapa razvoja je izgradnja TV studija i u Knjaževcu.

“Do sada smo dokazali da je moguće pokretanje savremene digitalne televizije sredstvima iz komercijalnog poslovanja čak i na osiromašenom tržištu Istočne Srbije. Takođe, T1 svakodnevno dokazuje da u Majdanpeku nije ugašeno svetlo i da Vrška Čuka nije kraj sveta. Naravno, nije nam namera da na tome stanemo jer želimo da srušimo još mnogo dogmi i tako dokažemo da se medijski profesionalci mogu baviti televizijom na vrhunskom nivou i u provinciji, van velikih sistema iza kojih stoje moćne kompanije i milionski budžeti”, zaključuje Vojvodić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi