Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Velimir Perović dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 10. 2016.

Izvor: UNS

Velimir Perović dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“

Urednik „Blic fondacije“ Velimir Perović ovogodišnji je dobitnik nagrade za novinarsku humanost „Đoko Vještica“, odlučio je danas žiri Udruženja novinara Srbije (UNS). Nagrada se dodeljuje za novinarsku humanost, iniciranje i kontinuirano vođenje akcije u medijima kojom se šira javnost i nadležni uključuju kako bi rešili društvene probleme.

 

Velimir Perović ove godine je osmislio, uređivao i vodio akciju „Srce za decu“ čiji je cilj bio da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba, akciju sa istim nazivom čiji je cilj pomoć deci iz socijalno ugroženih porodica i akciju „Klime za porodilišta“ uz pomoć koje je porodilištima u Srbiji podeljeno 50 klima uređaja.

Četvoro Perovićevih kolega koji su ga predložili za nagradu naveli su se da je Perović „uz veliko razumevanje i pomoć čitalaca 'Blica' i društveno-odgovornih firmi, uspeo da za samo pet meseci obezbedi aparate za neonatalni skrining za svih 56 porodilišta u Srbiji“.

„Velimir Perović uspeo je da animira deo javnosti i da od donatora prikupi sredstva i tako siromašnoj deci obezbedi sve što im je nedostajalo“, naveli su u predlogu Milan Laketić, Momčilo Petrović, Eržebet Marjanov i Biljana Radomirović.

U obrazloženju nagrade žiri je istakao da se radi o najboljoj medijskoj akciji u ovoj godini koja je proizvela veliki rezultat.

U konkurenciji je bilo 18 predloga, a o dobitniku je odlučivao žiri u sastavu Zoran Stanojević (predsednik), Branko Veselinović, Olivera Milošević, Stevo Lapčević i Jovica Pavlović. Oni su jednoglasno odlučili da nagrada pripadne Peroviću.  

Nagrada će Velimiru Peroviću biti uručena u petak, 28. oktobra, u restoranu „Kumbara“.

Nagrada „Đoko Vještica“  je ustanovljena 2011. godine na inicijativu Miloša Bata Milatovića i vlasnika restorana “Kumbara” Jovice Pavlovića. Inicijativa je naišla na podršku UNS-a koji je dao ime ovoj nagradi i od tada je dodeljuje.

Nagrada se sastoji od diplome i novčanog iznosa od 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti koje obezbeđuje Jovica Pavlović.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Dragoljub Janojlić, „Nezavisne novine Palanačke“ (2011), Silvija Slamnig, „Kurir“ i Sadik Hamidović, Radio „Veselje“ (2012), Tamara Grujić, TV „Prva“ i Branko Stanković, RTS (2013), Miroljub Dugalić, „Politika“ (2014) i Stevo Lapčević „Sremske novine“ (2015). 

Iz pravilnika o Nagradi:

Nagrada za novinarsku humanost “Đoko Vještica” dodeljuje se za medijske priloge u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

27.10.

2016.

jjjj [neregistrovani] u 14:18

Re:

Nemam ni jedan razlog da sumnjam u navode kolege. Ako je sve tako, onda to ne sluzi clanovima zirija na cast.
Neverovatno je koliko vladaju povrsnost, neprofesionalnost i neinformisanost i to na kraju dovodi do urusavanja bas svega u drustvu.

Odgovori
sre

26.10.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:21

sramota

Velimir Perovic niti je osmislio niti ista uradio za ovu akciju, prebacen je iz redakcije kada je trebao da dobije otkaz da radi u toj ekipi...sramota za ljude koji su sve vreme ovo realizovali,ziri je trebalo da se raspita ko je on i sta radi, ko ga stiti, cije poslove po Blicu obavlja...uvreda je za nagradu sa imenom koje nosi da zavrsi u njegovim rukama...pitajte blo koga u Blicu...osim naravno Veselina koji je iz samo njemu poznatih razloga prinudjen da ga trpi...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi