Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Otkazi – „novogodišnja čestitka“ za zaposlene u Blicu i Alo-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 12. 2016.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Otkazi – „novogodišnja čestitka“ za zaposlene u Blicu i Alo-u

U poslednja dva dana, oko 15 novinara i medijskih radnika listova „Blic“ i „Alo“ dobilo je otkaze, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Kako za UNS kažu neki od novinara ove dve redakcije, koji su želeli da ostanu anonimni, juče i prekjuče pozivani su na razgovore gde im je rečeno da su postali tehnološki višak. Oni koji nisu bili u redakciji, pozivani su telefonom.

„Pozvali su me da dođem na razgovor u trenutku kada sam tešio koleginicu kojoj je malo pre toga rečeno da od sutra više ne radi“, kaže jedan od novinara sa kojima je UNS razgovarao.

Rešenje o tehnološkom višku dobili su novinari, zamenici urednika, prelamači. Neki od njih u „Blicu“ rade više od 15 godina.

„Kod njih nema objašnjenja. Pozovu te da dođeš i kažu ti da si tehnološki višak“, kaže jedan od kolega.

On ističe da razume i ne spori pravo poslodavca da odabere sa kim želi da sarađuje, ali ne na način na koji se to radi u Ringieru.

„Ringier je komapnija koja odlično posluje, plate su redovne, jedna je od kompanija koja nema velikih finansijskih problema. Ali, način na koji se tamo odnose prema zaposlenima i saradnicima je ponižavajući. Sada im se završava fiskalna godina i žele da smanje troškove“, rekao je jedan od novinara kojem je uručeno rešenje o tehnološkom višku.

Kako su UNS-u potvrdili novinari „Blica“ i „Alo-a“ , u kompaniji Ringier zaposleni ne smeju da osnuju sindikat.

„Pokušano je pre nekoliko godina i ljudi koji su pokrenuli osnivanje sindikata ekspresno su dobili otkaze. Nije nam zvanično zabranjeno, ali se zna da sindikat ne sme da se osniva“, kaže drugi kolega.

On ističe da je atmosfera u ovoj kompaniji loša za rad jer su novinari uplašeni za svoj posao.

„Ne možete se koncentrisati na posao. Kako da radim kad koleginica pored mene u tom trenutku telefonom dobija otkaz, a izdržava bolesne roditelje i živi u iznajmljenom stanu“, kaže zaposlena u ovoj kompaniji.

Svi novinari i medijski radnici sa kojima je UNS razgovarao saglasni su u jednom – sve loše poslovne odluke, čelnici kompanije Ringier pokušavaju da kompenzuju otkazima.

„Kad god je neka poslovna odluka dovela do loših rezultata, dele se otkazi i smanjuju plate. Međutim, nikada niko iz menadžmenta nije sebi smanjio platu. Njihove greške plaćaju novinari“, kaže kolega koji je želeo da ostane anoniman.

Generalna direktorka kompanije Ringier Axel Springer u Srbiji Jelena Drakulić Petrović za UNS je kratko rekla da je „zbog promene načina rada prestala potreba za pojedinim pozicijama“.

„Ne znam koji je to broj ljudi, ali je kompanija Ringier sve uradila u skladu sa Zakonom o radu. Zaposlenima su uručena rešenja o tehnološkom višku i sve nadoknade su im isplaćene, u skladu sa Zakonom“, rekla je Drakulić Petrović.

Podsetimo, u junu 2015. godine Kompanija Ringier takođe je nenajavljeno podelila više od 30 otkaza. 

Komentari (5)

ostavi komentar
čet

12.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:10

Ništa novo

Na još gori način je oterano devedeset novinara Tanjuga, a miljenici direktorke ostali da rade i danas.Ovo je bar privatna firma, a ko je dozvolio direktorki Tanjuga koja uzgred budi rečeno to i nije, da po svom nahođenju otpušta ljude i to veoma stručne?

Odgovori
čet

05.01.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 13:38

pitanje

Novinari su anonimni u ovoj prici, dobili su otkaze ali nemaju imena, nemaju svoje Ja, nemaju nekakav javni stav, e pa neka su ih i otpustili...Stalno su u strahu, a od cega sada strahuju kad su zavrsili na ulici, sto lepo ne izadju svi zajeno po imenu i liku i kazuu evo to je to - izbacili su nas na ulicu bez razloga...ovako ni dan nece niko da razmislja o njima, oni su mali misevi koji se boje svoje senke ...e to je dragi moji unistilo novinarstvo...

Odgovori
ned

01.01.

2017.

Izvršilac [neregistrovani] u 10:59

Realnost !

A šta se palite bezveze i šta očekujete ?

U svakoj medijskoj kompaniji, i velikim agencijama AP, Reuters, se otkaz dobija nenajavljeno, u jednom danu, jednim papirom, bez mogućnosti bilo kakvih pregovora, sa obrazloženjem tipa "Tehnoločki višak usled restruktu(r)iranje i reorganizacije". Otkazni rok se uvek ispoštuje, otpremnine se plate i to je to. Nema emocija, nema minulog rada, nije to Komunistička partija Kine pa da postoje "zaslužni članovi" zaštićeni kao beli medvedi.

I šta tu nije jasno ?

Ringier je PRIVATNA KOMPANIJA nekih tamo švajcarskih Karića koji rade kako hoće jer je firma NJIHOVA, a njih baš zabole za sve osim za profit na kraju godine.

Odgovori
pet

30.12.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:31

komentar

Tražili ste kapitalizam, sada uživajte u njemu. Lupali ste u šerpe, sada možete u svoje glave. Srećna Nova!

Odgovori
pet

30.12.

2016.

Шта рећи? [neregistrovani] u 16:38

Катастрофа

Скандалозно, срамотно, понижавајуће, жалосно...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi