Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Čankovo pismo Simonoviću
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 10. 2010.

Čankovo pismo Simonoviću

UNS-u je stiglo pismo predsednika Sindikata Nezavisnost Branislava Čanka upućeno predsedniku Upravnog odbora Asocijacije medija Veselinu Simonoviću. Čanak je reagovao na istu izjavu o kojoj je UNS izdao saopštenje 13. oktobra UNS odbacuje tvrdnje Veselina Simonovića.



Gospodine Simonoviću,

Impresioniran sam koliko vaše viđenje strategije razvoja medija u Srbiji dosledno čuva smisao grčke reči strategos, od koje smo mi preuzeli taj pojam. Strategos znači, vođa, komandant armije, dakle, u potpunosti odslikava prirodu onih koji, pored medija, manje ili više poseduju i Srbiju. Zato vi s pravom kažete da u izradi te strategije nema bilo ko drugi šta da traži. Ti drugi se ionako ništa ne pitaju, pa bi mogli samo da smetaju strategosima u određivanju naše budućnosti.

Neka naivna novinarska udruženja, vidim, misle da ste ih zaboravili, kao da ih se inače setite kada je na dnevnom redu bilo šta što je važno za srpske medije. Zato ja ne mislim da ste zaboravili Granski sindikat medija NEZAVISNOST i njegove članove. Naprotiv, naše pozicije su nepromenjive već dvadesetak godina – vaše gazde, u senci ili na svetlu, svejedno, i na drugoj strani civilizacije, mi, njihovi nadničari, bez osnovnih prava iz radnog odnosa, češće i bez radnog odnosa, sa drastično ogoljenom ponudom – uzmi ili ostavi.

Jedva čekam da vidim vašu strategiju, bez ikakve nade da ću tamo naći makar i tragove naših interesa. Jedva čekam da vidim kako vaša strategija projektuje položaj medija u Srbiji, najprostije, gde će biti Srbija u vašoj strategiji. Sigurno je nećete postaviti niti na jednu od osnovnih evropskih trasa, ostaće i dalje tamo gde je danas, jer, da vam je cilj promena kursa, ne biste se krili od nas.

Postoji jedno staro pravilo za medije, danas aktuelnije nego ikada. Ako su mediji previše na tragu tržišta, izgoreće, ako su predaleko, ugasnuće. Ako vaša strategija ne nađe delikatan balans između ove dve ekstremne pozicije, neće pomoći medijima i neće biti strategija. A, kako mislite da to ostvarite, kada ste sve one koji žive u medijima i jedino od medija, gurnuli u stranu?

Beograd, 18. oktobra 2010. za GS medija NEZAVISNOST,
Branislav Čanak, Predsednik

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi