Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Istraživanje Komšijskih novosti: Manje zaposlenih, a jednako sadržaja na manjinskim jezicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 02. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Istraživanje Komšijskih novosti: Manje zaposlenih, a jednako sadržaja na manjinskim jezicima

Nakon privatizacije 21 od 28 anketiranih višejezičnih medija nastavilo je da proizvodi sadržaje na jezicima nacionalnih manjina u istom obimu, dva medija su povećala broj ovih sadržaja, tri smanjila, dok su dva potpuno ukinula izveštavanje na manjinskim jezicima, pokazuju rezultati istraživanja sajta Komšijske novosti.

Kako se navodi u istraživanju, broj zaposlenih nije promenjen u devet od 28 ukupno anketiranih višejezičnih medija. Posle privatizacije broj zaposlenih smanjilo je 15 medija, dok je u četiri medija povećan broj radnika.

Od 43 višejezična medija koji su 2015. godine bili u privatizaciji, program sada emituje 29, dok je 14 ugašeno.

U 2015, godini privatizacije,12 višejezičnih medija je ugašeno, prodato je 19, a šansu za opstanak prenosom kapitala na zaposlene dobilo je 12 medija. Od ovog broja, u 2016. godini naknadno su ugašena još dva – Centar za informisanje Novi Kneževac, koji je bio prodat i RTV Bačka Palanka prethodno privatizovana prenosom kapitala na zaposlene. 

U analizi Komšijskih novosti, od 29 manjinskih medija koji su nakon privatizacije nastavili sa radom posmatrano je 28. RTV Pančevo jedini je višejezični medij koji nije dostavio podatke.

Na medijskim konkursima učestvovali su svi mediji privatizovani prodajom kapitala, a zbog sporog sprovođenja privatizacije određeni broj medija privatizovanih prenosom kapitala na zaposlene nije prošle godine učestvovao ili je imao velikih poteškoća na konkursima koje je raspisivala država na različitim nivoima vlasti.

Prema podacima dobijenim od lokalnih samouprava, najviše novca za projekte na jezicima nacionalnih manjina u 2016. godini dodelili su Dimitrovgrad 11.2 miliona dinara, Kovačica 7.57 miliona dinara, Bujanovac 6.63 miliona dinara, Subotica 6.35 miliona dinara i Novi Sad 6 miliona dinara.

Sajt Komšijske novosti u okviru projekta „Mapiranje višejezičnih medija posle privatizacije: Uticaj medijske reforme na položaj, medijski sadržaj i održivost višejezičnih medija“ istraživao je kako danas rade višejezični mediji privatizovani 2015. godine.

Cilj projekta bio je utvrđivanje broja, vrste sadržaja i dužine programa na jezicima nacionalnih manjina u višejezičnim medijima pre i posle privatizacije, broj zaposlenih novinara i medijskih radnika, kao i da li su ovi mediji učestvovali na medijskim konkursima u 2016. godini.

Celokupno istraživanje pročitajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi