Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Izveštaj Zaštitnika građana: Obustavljanje finansijske podrške vid ugrožavanja TV Apatin
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

24. 03. 2017.

Izvor: UNS

Izveštaj Zaštitnika građana: Obustavljanje finansijske podrške vid ugrožavanja TV Apatin

Pritisci lokalne vlasti sa kojima se od prošle godine suočava TV Apatin, a povodom kojih je Udruženje novinara Srbije (UNS) nekoliko puta reagovalo, zabeleženi su i u Redovnom izveštaju o radu Zaštitnika građana za 2016. godinu.

„Obustavljanje finansijske podrške medijima zbog njihovog izveštavanja koji ne pogoduju političkim strukturama, još jedan je vid pritiska i ugrožavanja medija. Povod za prestanak ugovorenog sufinansiranja između opštine Apatin i TV Apatin bili su vest i snimak o otmici jednog političara, a danas odbornika SO Apatin, koji su emitovani u informativnoj emisiji TV Apatin u maju 2016. godine. Nakon objavljivanja te informacije, odbornik je demantovao otmicu, uprkos snimcima TV Apatin, čija autentičnost do danas nije osporena od strane nijednog organa. Opštinski organ uprave, počev od juna 2016. godine, prestaje da vrši isplate TV Apatin po osnovu važećih ugovora o sufinansiranju, pa ni nakon donetog rešenja Komisije za kontrolu državne pomoći od 04. 10. 2016. godine. Usledili su potom brojni pritisci na članove redakcije TV Apatin, u vidu ličnih zastrašivanja, kao i pretnji članovima njihovih porodica. Nakon toga sa trinaestoricom zaposlenih je, na njihov lični zahtev, raskinut radni odnos, iako im je TV Apatin, uprkos finansijskim teškoćama, sve do momenta raskida ugovora o radu, svima isplaćivala platu u celosti i na vreme“, navodi se u Izveštaju.

Podsetimo, Udruženje novinara Srbije (UNS) pratilo je slučaj i reagovalo na pritiske kojim je TV Apatin izložena jer je došla je na udar u maju prošle godine izabrane lokalne vlasti.

TV Apatin je u vreme pravljenja skupštinske većine emitovala snimak bezbednosnih kamera na kom se vidi da lokalni naprednjaci ispred zgrade Opštine nasilno u kola uvode nosioca lokalne liste Srpske radikalne stranke Miodraga Pavlovića.

Nova vlast nakon toga je suspendovala ranije potpisan ugovor sa TV Apatin prestavši da isplaćuje sredstva koja je komisija na Konkursu za projektno sufinansiranje sadržaja od javnog značaja dodelila ovom mediju.

Lokalne vlasti tražile su od Komisije za kontrolu državne pomoći da proveri sufinansiranje TV Apatin zbog „sumnje da je ova televizija prekoračila iznos de minimis državne pomoći“. Iako je Komisija donela odluku da TV Apatin nije prekoračila dozvoljeni iznos od 23 miliona dinara za tri godine, Opština nije nastavila da uplaćuje novac po projektu.

UNS je u septembru prošle godine istakao da je suspendovanje ugovora, nepoštovanje ugovornih obaveza i kršenje Zakona o javnom informisanju i medijima nedopustivo i da smatra da je prekid sufinansiranja lokalne televizije pritisak na slobodu medija dovođenjem novinara i medijskih radnika do ivice egzistencije.

U delu Godišnjeg izveštaja Zaštitnika „Sloboda izražavanja“, osim slučaja apatinske televizije, navodi se i da se stanje u ovoj oblasti nije promenilo u odnosu na prošlu godinu, kao i da je i Evropska komisija u svom izveštaju za 2016. godinu navela da nije postignut napredak kada je reč o slobodi izražavanja.

Istaknut je i primer nedeljnika NIN koji je zbog teksta „Nebojša Stefanović glavni fantom iz Savamale“ tužio ministar policije Neboša Stefanović, navedeno je da su se velika očekivanja od Medijske strategije i seta zakonskih rešenja u 2016. godini pokazala kao neopravdana, da je privatizacija opravdano uznemirila javnost u pogledu ostvarivanja funkcije javnog informisanja u Srbiji, da su pretnje, nasilje i zastrašivanje novinara ostali tema koja zabrinjava, ali i da su mediji tokom 2016. godine prekršili novinarski kodeks u čak 5.477 tekstova.

Redovni godišnji izveštaj o radu Zaštitnika građana u celosti pogledajte OVDE.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi