Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Vladimir Radomirović novi predsednik UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

06. 05. 2017.

Izvor: UNS

Vladimir Radomirović novi predsednik UNS-a

Na Izbornoj skupštini Udruženja novinara Srbije (UNS) održanoj danas u Ivanjici za predsednika je izabran Vladimir Radomirović, glavni urednik antikorupcijskog sajta Pištaljka. Skupština je izabrala i nove predstavnike organa UNS-a, 40 članova Uprave i po pet članova Nadzornog odbora i Suda časti.

“Velika čast je biti na čelu UNS-a, Udruženja koje seže u 19. vek. Takve institucije treba održavati i jačati. U narednom periodu ćemo raditi na jačanju Udruženja kroz širenje članstva, povezivanje sa udruženjima u regionu, kroz zalaganje da se dva odsto od godišnjih budžeta izdvaja za lokalne medije koji su okosnica svakog demokratskog društva. Pomoći ćemo novinarima da se izbore za svoja kolektivna prava”, rekao je Vladimir Radomirović koji se prethodno zahvalio Ljiljani Smajlović i Ninu Brajoviću na svemu što su uradili na održanju i jačanju Udruženja.

“Insistiraćemo da se istraže okolnosti stradanja naših kolega, ne samo Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, već i onih koji su stradali u toku rata na Kosovu i Metohiji i kolega sa Radio-televizije Srbije koje je NATO ubio 1999. godine”, rekao je Radomirović i zaključio da je novinarstvo jedna od najlepših profesija i da je baviti se njome privilegija. 

Vladimir Radomirović rođen je 25. septembra 1973. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu i studirao engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1994. godine, najpre u redakciji „Vremena“, a potom u „Danasu“, „Našoj Borbi“ i magazinu „Status".

Od 2003. do 2005. godine radio je na Televiziji B92 kao novinar i urednik vesti, da bi 2006. prešao u „Politiku“, gde je bio zamenik urednika spoljnopolitičke rubrike i, tokom 2008. godine, zamenik glavnog i odgovornog urednika.

Posle smene Ljiljane Smajlović sa mesta glavne urednice, sa grupom kolega ukazivao je na cenzuru koju je sprovodio novi glavni urednik, kao i na sukob interesa u kojem se našao tadašnji premijer Mirko Cvetković, čija je firma zarađivala na ugovoru sa „Politikom“. Posle višemesečnog maltretiranja i cenzurisanja tekstova, grupa novinara dobila je otkaze krajem 2009. godine.

Koristeći ovo iskustvo i potrebu da se novinari zaštite od pritisaka, a novinarski izvori od pretnji, Radomirović i nekoliko kolega iz „Politike“ 2010. godine napravilo je „Pištaljku“, portal za prijavljivanje i istraživanje korupcije, kao i za zaštitu uzbunjivača.

Na Skupštini je bio prisutan 131 redovan član UNS-a. Skupštini su se obratili i državni sekretar za informisanje i medije Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Crne Gore Goran Ćetković i predsednica Glavnog odbora Nezavisnog strukovnog sindikata RTV i filmskih radnika Srbije iz RTS-a Ana Đurković.

Ko su izabrani članovi Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora, kao i Suda časti UNS-a pogledajte OVDE.

Komentari (7)

ostavi komentar
pet

19.05.

2017.

mira [neregistrovani] u 11:39

Re: zašto se ne potpišete

Čestitke. Rad sve govori.

Odgovori
uto

09.05.

2017.

Mali Buda [neregistrovani] u 15:27

Re:

Skupština je rekla svoje. Radomiroviću treba pomoći da nastavi da "duva" i u UNS-ovu pištaljku.Puno je problema i oko srpskih medija godinama se vrznaju kojekakvi "narandzasti" alarmi.Najgori su oni koji se tiču snishodljivosti i gubljenja dostoijanstva profesije. Novinari sve više liče na klovnove ili sitne čininvike sa prljavim okovratnicima.Najtragičnije je i to što jedan broj njih svoj posao poistovećuje sa učešćem u kakvom rijaliti programu i da ne trepne pred najširim auditorijumom kaže "Sutra će na Balkanu početi rat. Majke mi"...
Ljilji Smajlović, veliko hvala. Ona je svoje stolovanje u UNS-u završila sa čistom desetkom.Ova istinska heroina srpskog žurmnalizna sačuvala je njegove ključne vrednosti od raznih tranzicionih utvara i karakondzula uz energično suprostavljanje svim oblicima medijskog "inžinjeroinga" koji je pretio iz labaratorija političkih grupacija i pojedinaca na vlasti. Čvrst i jasan stav uz autorski "začin" u svakom medijskom proizvodu znala je da ceni kao zanatsku izuzetnost.Ljiljo,Tako nešto mogu veliki profesionalci i dobri ljudi!

Odgovori
uto

09.05.

2017.

Dejan Has UNS4477 [neregistrovani] u 14:50

Čestitka

Čestitam novom predsedniku. Vi koji tražite diplome da li ste pročitali biografiju novog predsednika UNS-a. Ne poznajem ga lično , ali biografija sve govori , šta je i gde je sve radio. To je bolje od raznih i redovnih diploma, o onim drugim netreba trošiotim reči. Da li pamtite kada smo najbolje i najbezbednije živeli. Kada nam je zemlju vodio bravar , kako to mnogi vole da naglase za Josipa Broza Tita. Tada su najveći prestupnici bili tapkaroši ispred bioskopa. A sada ?? Podržimo novog predsednika i da novinarstvu ponovo postane profesija od ugleda.

Odgovori
pon

08.05.

2017.

anonymous 1 [neregistrovani] u 20:34

Re: Diploma

Bolje cestito zavrsena srednja skola nego kupljen master ili doktorat.

Odgovori
ned

07.05.

2017.

Realan [neregistrovani] u 21:00

Hm...

Mediji su privezak vlasti. Uz nestručnu partiokratiju idu i "stručni" predsednici. (Anti)sistem negativne selekcije ne sme biti narušen.

Odgovori
ned

07.05.

2017.

Vera [neregistrovani] u 11:40

Čestitka



Čestitka novom predsedniku .Prve poruke su odlične , a jde da mu pomognemo da ih ostvari .Hvala gospođi Ljiljani i Ninu na onome što su do sada uradili za Udruženje .

Odgovori
ned

07.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 10:29

Gde je fakultet

U ovom drustvu samo srednjoskolci i penzioneri se biraju i pitaju ! Bruka i sramota za esnaf! Novi predsednik zavrsio osnovnu i srednju skolu, kao da je to nesto sto ne bi trebalo da se podrazumeva. Takvima, ne samo u novinarstvu, nije mesto na rukovodecim polozajima ! Kako to gluvima i slepima objasniti ?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi