Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Emisiona tehnika zbog smanjenja troškova seli lokalne i regionalne televizije u multipleks 1
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

01. 08. 2017.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Emisiona tehnika zbog smanjenja troškova seli lokalne i regionalne televizije u multipleks 1

Kolege iz lokalnih i regionalnih televizija javile su Udruženju novinara Srbije (UNS) da će ih preduzeće „Emisiona tehnika i veze“ iz multipleksa 2 prebaciti u multipleks 1, koji je do sada bio rezervisan samo za emitere sa nacionalnom frekvencijom.

V.d. direktora JP „Emisiona tehnika i veze“ Branko Gogić potvrdio je UNS-u ovu informaciju i rekao da multipleks 2, namenjen regionalnim i lokalnim televizijama, neće biti ugašen, već će biti u stanju mirovanja.

„Drugi multipleks neće biti ugašen, on će i dalje postojati. Ipak, lokalni i regionalni emiteri će biti prebačeni u prvi multipkleks zbog racionalizacije troškova i potrošnje. Nije neophodno da rade oba multipleksa“, rekao je Gogić.

Kako su UNS-u rekle kolege, veruju da je razlog prebacivanja svih emitera u jedan multipleks smanjenje broja lokalnih i regionalnih televizija, kao i njihova sve lošija finansijska situacija.

V.d. direktora „Emisione tehnike“ je UNS-u potvrdio da ovo javno preduzeće ima problema sa naplatom troškova od medija na lokalu.

„Mi se različitim sporazumima koje sklapamo sa njima trudimo da zajedno te probleme rešimo. Cilj nam je da uvek pomognemo medijima da opstanu. Zbog toga smo sada odlučili da je najbolje da ih sve prebacimo na prvi multipleks zajedno sa nacionalnim televizijama i tako i sebi racionalizujemo troškove. Biće bolje i nama i njima“, rekao je Gogić.

Kako dodaje, emiteri koji prelaze u multipleks 1 zbog ovog premeštanja neće imati nikakvih problema, čak će imati bolji servis i vidljivost veću za oko 0.5 procenata. Promeniće samo broj kanala na kom se emituju.

„Naknada će im ostati ista s obzirom na to da će i dalje imati istu zonu pokrivanja“, kaže Gogić.

Proces prebacivanja u multipleks 2 je, kako nam je rečeno, počeo u julu.

„Mislim da smo u Vojvodini do sada skoro ceo proces završili. Nismo sebi postavili rokove do kad moramo to da završimo“, rekao je Gogić.

Na pitanje UNS-a da li prebacivanje emitera sa lokalnom i regionalnom zonom pokrivanja u multipleks 1 ima veze i sa velikim brojem postupaka za oduzimanje dozvola zbog neplaćanja nakanada koje je REM pokrenuo, Gogić, ali i generalni sekretar REM-a Nenad Janković, kažu da nikakve povezanosti nema.

„Prilikom prelaska sa analognog na digitalni sistem postojao je pravilnik kojim je regulisano da nacionalni emiteri idu na multipleks 1, a regionalni i lokalni na multipleks 2. 'Emisiona tehnika i veze' je to uradila u skladu sa pravilnikom i razradila je spektar frekvencija. Nisam čuo do sad o prebacivanju lokalnih i regionalnih emitera na multipleks 1, ali tu ne treba da išta bude sporno. To, takođe, nema nikakve veze sa odlukama REM-a. 'Emisiona tehnika' sada može, u zavisnosti od toga kako smatraju da im je najbolje da iskoriste svoje kapacitete, da to menja. Emiterima neće biti naneta šteta jer neće izgubiti vidljivost“, rekao je Janković.

Vlasnica TV Kanala 9 iz Novog Sada Maja Pavlović UNS-u je rekla da su od „Emisione tehnike“ dobili obaveštenje da je ova televizija već prebačena na multipleks 1.

„Ništa nama ne remeti prebacivanje na multipleks 1, nije nam ništa ni gore, ni bolje, sve je apsolutno isto. Jedino što nam ostavlja gorak ukus je što obaveštenje nismo dobili na vreme i nismo obavestili gledaoce da će morati da potraže TV Kanal 9 na drugom kanalu, da će morati da resetuju boksove koje su kupili kako bi mogli da gledaju digitalnu televiziju. Naše stanovništvo je staro i ima mnogo baka i deka koji sada ne znaju da moraju da potraže Kanal 9 na drugom kanalu jer smo već prebačeni i ne možemo da ih obavestimo“, rekla je Pavlović.

I vlasnik RTV Vranje Zoran Veličković UNS-u je rekao da je čuo za prebacivanje emitera u multipleks 1, ali da ovoj televiziji još uvek nije stiglo zvanično obaveštenje.

„Čuo sam da su krenuli od Subotice, još uvek čekamo zvanično obaveštenje. Koliko ja znam, neće biti bitne razlike u kvalitetu i zoni pokrivanja, ali verujem da će neka područja, koja su bila obuhvaćena multipleksom 2, ali do kojih nije stizao signal, sada biti pokrivena. Suštinski, za nas se ništa bitno neće promeniti. Ako se to sve radi u cilju racionalizacije troškova 'Emisione tehnike', mislim da je za svaku pohvalu. Ipak, onda očekujem da se i emiterima srazmerno umanje troškovi“, rekao je Veličković.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

03.08.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 15:37

Dodatni komentar

Dopis RATEL-u:

REGULATORNA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POSTANSKE USLUGE
Sektor za elektronske komunikacije
Beograd, Palmoticeva 2

Veza: Javni poziv operatorima zainteresovnim za korišćenje radio-frekvencija iz radio-frekvencijskog opsega 470-790 MHz (digitalna televizija - četvrti i peti multipleks), 02.08.2017.

Postovane koleginice i kolege, dame i gospodo,

Pre svega, po clanu 104. stav 1.vazeceg Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), Javno preduzeće osnovano za upravljanje emisionom infrastrukturom, u skladu sa odlukom o osnivanju (http://etv.rs/odluka-o-osnivanju-jp-etv/?script=lat) i aktom iz stava 1. ovog člana, uspostavlja elektronsku komunikacionu mrežu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog televizijskog programa. Prema tome, jedino Javno preduzece "Emisiona tehnika i veze" (JP ETV) ima pravo da uspostavlja elektronsku komunikacionu mrežu za multipleksiranje, distribuciju i emitovanje digitalnog televizijskog programa.

O nekim drugim operatorima koji su zaintereseovani da koriste ostale slobodne (nezauzete) radio-frekvencije iz radio-frekvencijskog opsega 470-790 MHz, u skladu sa odredbom clana 3. stav 5. Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Pravilnik%20o%20ASO,%20SGPS%2086-14.pdf). Ta odredba glasi:

"Uspostavljanje drugih mreža za multipleksiranje i distribuciju digitalnog televizijskog programa, kao i dodatnih multipleksa, obavlja se posle završetka procesa prelaska na digitalno emitovanje televizijskog signala, u skladu sa zakonom."

Uz predmetni javni poziv. nije data ni jedna rec objasnjenja u vezi pitanja: koji TV programi bi se emitovali putem novih mreza za multipleksiranje i distribuciju. Zasto?

Odgovori
uto

01.08.

2017.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [neregistrovani] u 19:50

Formiranje multipleksa

Prema clanu 104. stav 1. Zakona o elektronskim komunikacijama (ZEK), Ministarstvo, na predlog RATEL-a, koji se priprema u saradnji REM-om, donosi akt o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristup multipleksu u zemaljskoj digitalnoj radiodifuziji. a po stavu 2. ovog clana, aktom iz stava 1. ovog člana uređuje se naročito zahtevi za formiranje multipleksa.

Stavise, prema clanu 6 stav 1. ZEK-a, Ministarstvo, u skladu sa zakonom vrši nadzor nad primenom ovog zakona i propisa donetim na osnovu njega;

Na osnovu gore navedene ovlacujuce odredbe, Ministarstvo je donelo Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu (http://www.ratel.rs/upload/documents/Regulativa/Pravilnici/MTID/Pravilnik%20o%20ASO,%20SGPS%2086-14.pdf). Odredbe clana 7. ovog pravilnika glase:

"Kapacitet multipleksa se popunjava uslugama televizijskog emitovanja, sa ili bez usluvnog pristupa, standardne (SDTV) ili viske (HDTV) rezolucije, kao i drugim podacima koji se prenose kroz multipleks (na primer teletekst, elektronski programski vodic, prevodi i drugo), a u skladu sa zakonom koji ureduje oblast elektronskih medija.

Prvi multipleks se popunjava programima javnih medijskih servisa u Republici Srbiji i imalaca dozvola za emitovanje televizijskog programa na podrucju cele Republike Srbije, u skladu sa zakonom kojim se uredjuje oblast elektronskih medija.

Drugi multipleks se popunjava uslugama televizijskog emitovanja za koje je izdata dozvola za emitovanje televizijskog programa na regionalnim i lokalnim podrucjima u skladu sa zakonom.

Treci multipleks se popunjava uslugama televizijskog emitovanja za koje je izdata dozvola za emitovanje televizijskog programa u skladu sa zakonom."

Posto je JP ETV sada formiralo multipleke suprotno propisanim odredbama, neophodno je da Ministarsto preduzme odgovarajuce mere, pre svega, da ponovo izmeni i dopuni pomenuti pravilnik radi otlanjanja nedostataka ili propusta u u pogledu uskladjivanja prakse sa ZEK-om i propisom.

Na kraju pitanje: da li predmetna neuskladjenost ima neke veze sa pruzanjem terestrickih TV radio-difuznih usluga sa ili bez usluvnog pristupa?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi