Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Novinari uhapšeni u Francuskoj dok su radili priču o migrantima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

16. 11. 2017.

Izvor: RSF, UNS

Novinari uhapšeni u Francuskoj dok su radili priču o migrantima

Novinarka dnevnog lista „Le Temps“ iz Švajcarske Karolina Kristinaz i novinar radio stanice „France Culture“ iz Francuske Rafael Kraft uhapšeni su u jugoistočnoj Francuskoj dok su radili priču o migrantima koji su tajno ušli iz Italije u ovu zemlju, saopštila je organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF).

Ove novinare je 11. novembra,  dok su bili u automobilima koje su vozili stanovnici obližnjeg mesta Brianson, a u kojem je bilo i četiri maloletna migranta, policija zaustavila i privela na planinskom prelazu „Kol Dešel“ u jugoistočnoj Francuskoj.

Kristinaz i Kraft su pušteni, ali im je naređeno da se sledećeg dana jave policiji.

Tokom saslušanja sledećeg dana, novinarka je saznala da je ispituju zbog sumnje da „pomaže ilegalan ulazak, promet ili tajno puštanje stranaca na francusku teritoriju“, što je optužba koja se kažnjava visokom novčanom ili kaznom do pet godina zatvora.

Kristinaz je policiji pokazala svoju novinarsku legitimaciju i objasnila im je da je radila na priči kada je uhapšena.

„Za dva sata, većinu pitanja koja su mi postavili bila su da saznaju o izvorima i sa ljudima sa kojima sam bila“, rekla je Kristinaz i dodala da je više puta rekla policajcima da želi da iskoristi svoje novinarsko pravo da zaštiti izvore.

Ova novinarka je rekla da je policija tražila njen telefon i šifre, da su je ispitivali o njenom privatnom životu kako bi procenili njena finansijska sredstva i visinu njene eventualne kazne. Kako je rekla, na kraju su je fotografisali i uzeli joj otisak prsta.

Policija je sa novinarom Kraftom postupala kao sa svedokom, a ispitivali su ga posebno, nakon novinarke Kristinaz.

Reporteri bez granica istakli su u saopštenju da novinarstvo nije zločin i da novinari imaju pravo da zaštite svoje izvore.

Zamenica glavnog urednika RSF-a Katarina Mone rekla je da "raditi priču o migrantima ne bi trebalo da se smatra zločinom“ .

„Postupati sa novinarama kao sa osumnjičenim, kada rade svoj posao je opstrukcija prava novinara da rade svoj posao. Mi, takođe, ističemo da novinari ne smeju biti prisiljivani da otkriju svoje izvore, jer je ovo novinarsko pravo da zaštite svoje izvore zagarantovano u Francuskoj 1881. godine, medijskim zakonom“, kaže Mone.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi