Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Ana Brnabić: Mediji u Srbiji su slobodni, ali je malo objektivnih novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 12. 2017.

Izvor: UNS/Nedeljnik

Ana Brnabić: Mediji u Srbiji su slobodni, ali je malo objektivnih novinara

Premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuju za današnji broj „Nedeljnika“ rekla je da su mediji veoma važni za reforme i da joj se „apsolutno čini da su mediji u Srbiji slobodni“. „Jedan deo novinara u Srbiji misli da nema slobode medija. Ja želim i njih da čujem, ali u toj grupi nisu samo mediji nego i nevladine organizacije, a nije recimo UNS. I oni nisu moji neprijatelji. Mediji su veoma važni za reforme i ne možemo daleko stići kao polarizovano društvo u kome je sve crno ili belo“, rekla je Brnabić.

Na pitanje smatra li da je pogrešila kada je ocenila da u Srbiji nema objektivnih ni istraživačkih novinara, i smatra li da time vređa celu profesiju Brnabić je istakla da nije rekla da nema objektivnih, već da „ima malo objektivnih novinara“.

„Ne bežim od toga i da se izvinim, ali svakako mi nije bila namera da uvredim medije. Kada je Verica Barać 2011. objavila izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije u kome je bilo nedvosmisleno navedeno da u Srbiji nema objektivnih medija, niko nije optužio Vericu Barać da je uvredila sve novinare“, rekla je Brnabić. 

Kako kaže „postoje novinari koji bi se uvredili kada bih im rekla: 'Vi podržavate Vladu'.“

„I mediji sami sebe dele ko je za, a ko protiv. Draža Petrović je, na primer, za RTS rekao da „nit smrdi, nit miriše“. To onda valjda znači da je Javni servis objektivan, što je meni bitno. U Srbiji ima i istraživačkih medija, ali nisu istraživački mediji svi oni koji sami za sebe to tvrde“, rekla je Brnabić. 

Na pitanje zbog čega se ljuti kada je „prozivaju za imovinu“, Brnabić kaže da se „ne ljuti kada se istraživački mediji bave mojom imovinom, ali to nije KRIK, koji je senzacionalistički portal“.

„Kada sam otvorila imovinsku kartu na KRIK-u, ja sam se zapanjila. Na njoj mi se pripisuju neke kompanije za koje prvi put čujem, a koje mi oni pripisuju posredno preko brata, pa posredno preko firme u kojoj radi, pa posredno meni… Ako je to istraživačko novinarstvo, ja u to stvarno ne mogu da verujem. KRIK je postao poznat i na Krku, jer tamo imam zemlju, koju sam nasledila od dede, a na kojoj ću - kako javlja taj portal - da gradim poslovnu zonu od dva miliona evra. Celo selo me je zvalo da se raspituje gde planiram da gradim jer niko od meštana nije znao za zemlju na Krku vrednu dva miliona evra“, rekla je Brnabić.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi