Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Jezik mržnje prema neistomišljenicima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 01. 2018.

Izvor: UNS

Jezik mržnje prema neistomišljenicima

Glavni urednik agencije Beta i potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić je već nekoliko dana na društvenim mrežama žrtva jezika mržnje. Na dve Fejsbuk stranice, „Srbija NAŠA zemlja“ i „Blokovska Imperija Uzvraća Udarac Krugu Dvojke“ poslednjih dana postavljane su objave u kojima je Janjić, zbog komentarisanja ubistva Olivera Ivanovića na Tviteru, nazivan „dugogodišnjim abonentom neprijatelja Srbije“ koji „prezire Srbiju i sve Srpsko“, a „zainteresovanima“ je nuđena i njegova adresa stanovanja.

"Dragan Janjić, urednik novinske agencije Beta, dugogodišnji abonent neprijatelja Srbije je 10 minuta posle zločina optužio Srbiju za ubistvo Ivanovića. Prezire Srbiju i sve Srpsko!", stoji na stranci „Srbija NAŠA zemlja“, dok je na stranici „Blokovska Imperija Uzvraća Udarac Krugu Dvojke“ bio postavljen status: "A je l vas interesuje gde stanuje? Podatak je javni..."

Administratori stranica za sada su nepoznati. Kako je juče saopštilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), slučaj je prijavljen MUP-u.

Ovo Udruženje smatra da je „za ugrožavanje bezbednosti  Dragana Janjića saodgovoran i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, koji je na konferenciji za medije, nakon ubistva Olivera Ivanovića, prozvao, između ostalih i Janjića“.

Iako NUNS u saopštenju ističe da je „indikativno da je hajka pokrenuta sponzorisanim postom što govori da se radi o organizovanoj kampanji protiv Dragana Janjića“, činjenica je da stranicu na Fejsbuku može napraviti, a objavu, kako bi bila vidljivija, sponzorisati, odnosno platiti, bilo ko, te da sama plaćena objava nije dokaz da iza nje stoji organizovana grupa ljudi.

Kako je UNS-u rečeno u jednoj advokatskoj kancelariji, u ovom slučaju postoje dve mogućnosti za uklanjanje sadržaja. Jedan je, što su korisnici Fejsbuka i uradili, prijava govora mržnje na stranici direktno Fejsbuku.

„U ovakvim slučajevima, kada je primetan govor mržnje, direktno se krše pravila korišćenja koja prihvata svaki korisnik Fejsbuka samom registracijom na ovu društvenu mrežu. Prijavom kršenja pravila korišćenja, Fejsbuk objavu uklanja, ali se identitet osobe ili osoba koje stoje iza stranice ili profila nikada ne sazna“, rekli su UNS-u iz beogradske advokatske kancelarije specijalizovane za pravo na internetu.

Kako dodaju, drugi način je prijava krivičnog dela „govor mržnje“ MUP-u ili Tužilaštvu za organizovani kriminal.

„U tom slučaju MUP od Fejsbuka mora da zatraži da mu, na osnovu prijave, otkrije identitet lica koje stoji iza profila i to je jedini način da se dođe do odgovornih. Na Fejsbuku je da li će im te podatke dostaviti“, rekli su UNS-u.

Nakon prijava korisnika Fejsbuka, jedna od stranica je uklonjena, dok stranica „Srbija NAŠA zemlja“ još uvek postoji.

Smajlović: Solidarnost i sa Ljubinkom Milinčić

Predsednica Suda časti UNS-a Ljiljana Smajlović kaže da su „pretnje i pogrde na račun Dragana Janjića s pravom uznemirile naše kolege“.

„Volela bih da se svi solidarišemo i sa Ljubinkom Milinčić. Ako neko na Fejsbuku crta metu na čelu Draganu Janjiću, onda Nikola Samardžić u 'Danasu' crta metu na čelu naše ugledne koleginice Ljubinke Milinčić, za koju Danasov redovni kolumnista tvrdi da predstavlja ‘kvislinšku agenturu’ koja se nalazi ‘izvan zakona’.

Zar to nije onaj isti rečnik za koji u NUNS-u i “Danasu” tvrde da novinarima ugrožava živote? Ako se tako nešto ne sme reći za novinare Glasa Amerike, Slobodne Evrope, BIRN-a i ''Danasa', valjda se ne bi smelo reći ni za urednicu Sputnjika“, rekla je Smajlović.

Ona je dodala da je „to taj dvostruki aršin protiv kog se UNS buni“.

„Pomanjkanje solidarnosti diskredituje 'borce protiv medijskog mraka' jer, kao po pravilu, obično brane samo političke istomišljenike. Nasrtaj Nikole Samardžića na Ljubinku Milinčić je prilika da se na delu pokaže principijelnost“, rekla je Smajlović.

Udruženje novinara Srbije (UNS) upravo se zalaže za zaštitu ugroženih koleginica i kolega, bez obzira na uređivačku politiku medija kojem pripadaju i njihova lična opredeljenja.

UNS je insistirao i da prilikom prošlonedeljnog boravka, kolege iz EFJ-a razgovaraju i sa predstavnicima Danasa, BIRN-a, KRIK-a… ali i Pinka.

Takođe, UNS je odbio da bude član Grupe protiv medijskog mraka upravo iz razloga što ostali članovi nisu prihvatili predlog UNS-a da podrže sve lokalne medije koji su pod pritiskom i osude svako nasilje nad novinarima.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

22.01.

2018.

dragišaan [neregistrovani] u 16:53

DVOSTRUKI STANDARDI

Ljiljani Smajlović kapa dole za pripcipijelnost. U pretnji nema selektivnosti, svi treba da odgovaraju.Dvostruki standardi su očligledno na sceni i ko glasnije i uz podršku "kruga dvojke",a još više onoga što stiže preko njihovih bankovnih računa, pokušavaju da bukom zappšlaše i predstave svojim sponzorima taj ,kako oni kažu, "mrak". UNS je kroz reči Smajlovićeve i konkretnim mnaglašavanjem da su zvabničnici evropske novinarske ferecije,ili već ne znam kako se zovu, morali da razgovaraju sa svima ,a ne samo po njima odab ranima i glasnijima - NUNS-,NDNV;Danasa,Vremena...I konačno, jedno veoma logično pitanje,uz osudu ,kao što rekoh , svih pretnji uključujući i kolegu Janjića.Ali, kako uspe on da desetak minuta posle atentata da optuiži včlasdt Srbije za to.Aman, čoveče,ne samo da je besmisleno to ,nego u krajnjem slučaju to je i krivično delo.Još jednom: bez obzira na to treba pronaći i otkriti one koji su pretili Janjiću ali i gospodji Miličić.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi