Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Bertašon: Solidarnost kolega pomogla u rešavanju situacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 02. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Bertašon: Solidarnost kolega pomogla u rešavanju situacije

„Moja porodica i ja danas sa olakšanjem pozdravljamo brzo i pozitivno rešavanje naše situacije, do kojeg je došlo pre svega zbog solidarnosti kolega. Ipak, ne smemo da zaboravimo ono što se desilo. Od prošlog aprila živeli smo u stresu i strahu od neprijatnog iznenađenja. Skoro godinu dana bio sam pretnja, a sada sam odjednom normalan građanin“, rekao je na današnjoj konferenciji belgijski novinar Filip Bertašon.

On je istakao da više od deset godina izveštava o dešavanjima u Srbiji i da se trudi da isprati sve ono što čuje, uz obavezno poštovanje novinarskih standarda.

„Kao što sam objasnio i u razgovoru u BIA, svoj posao radim nepristrasno. Ne skrivam ništa i uvek govorim samo istinu. Ipak, političko nebo se u Srbiji i delovima regiona, naročito kada se radi o pravnoj državi, slobodi štampe i osnovnim pravima, pomračilo“, rekao je Bertašon i istakao da su napadi, pritisci i pljuvanje novinara metode koje imaju za cilj da ugase slobodu medija.

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić rekao je da su mu danas osećanja pomešana.

„Radostan sam jer je kolega dobio šansu da živi i radi u Srbiji, besan što mu se to dešavalo, žalostan zbog toga što se to dešava u Srbiji i ožalošćen što sam državljanin te zemlje“, rekao je Lekić.

On je dodao da je „neverovatno“ što se za MUP po sazivanju konferencije pojavio nepoznati detalj koji je omogućio da Bertašon dobije vizu.

„Informacija je došla do kabineta onog ko ima odgovore na sva pitanja i onoga koga pitaju za sve. On je okrenuo ministra policije i u roku od jednog sata pojavio se novi detalj. To pokazuje kako stvari funkcionišu u ovoj zemlji, da sve zavisi od jednog čoveka, dok premijerka, koja bi morala da zna šta se dešava u zemlji, glumi neobaveštenost“, rekao je Lekić.

Šefica kancelarije EU/Balkan udruženja Reporteri bez granica Polin Ades-Mevel rekla je da danas slavi jer zahvaljujući i međunarodnoj reakciji Bertašon može da ostane u Srbiji.

„To pokazuje da su srpski, belgijski i francuski novinari radili zajedno i tako uspeli da odbrane kolegu. Vrlo je važno da Filip zna da može da ostane ovde, ali i da se kaže da je u njegovom slučaju došlo do određenih nepravilnosti. Veoma je teško raditi novinarski posao sa Damoklovim mačem iznad glave. Takva situacija dovodi do autocenzure“, rekla je Ades-Mevel i dodala da Bertašon mora da zna koji su bili razlozi da mu se odbije zahtev za vizu.

„Situacija se u novinarstvu u Srbiji pogoršava, iz svedočanstava koje svakodnevno dobijam od kolega iz Srbije vidi se značajno pogoršanje. Od aprila prošle godine broj nasilja nad novinarima se povećava“, rekla je Ades-Mevel.

Ona je istakla i da se princip pravne države i slobode štampe u Srbiji ne poštuju i zatražila od nadležnih da kazne tabloide i televizije koje „vređaju novinare i izvrću njihove izjave“, navodeći primer TV Pink i izveštavanja te televizije o novinarki Vremena Tamari Skrozi.

Supruga Filipa Bertašona Marija Janković rekla je da on profesionalno obavlja svoj posao i da, da nije tako, ne bi dobio toliku podršku kolega.

„Bili smo u strahu, stalno smo razmišljali šta će biti kada uđemo u stan, da li nam prate telefone, da li će ga pustiti nazad u Srbiju ako izađe iz zemlje… Taj strah osetila je i naša petogodišnja ćerka. Od juče se osećamo bolje, ali ostaje gorak ukus da je dovoljan jedan poziv jednog čoveka da bi se neke stvari u zemlji rešile“, rekla je Janković.

Advokat Filipa Bertašona Mihajlo Pavlović rekao je da se ovaj proces može nazvati Kafkijanskim i ponovio da je neprihvatljivo što Bertašon ni za jednu odluku koja je u čitavom procesu doneta nije dobio obrazloženje.

„Nije problem što ga je BIA pozivala na razgovore, ona za to ima ovlašćenja, ali je morao da dobije obrazloženje za svaku odluku koja je u njegovom slučaju doneta, što se nije desilo“, rekao je Pavlović.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

22.02.

2018.

Realan [neregistrovani] u 08:37

...

Solidarnost!? Ili Veliki brat.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi