Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Marija Blagojević Vujačić jedna od najdugovečnijih srpskih novinarki
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

20. 06. 2018.

Marija Blagojević Vujačić jedna od najdugovečnijih srpskih novinarki

„Žao mi što nisam poznavao Mariju od njenih prvih dana u Tanjugu. Ona je bila divan i tolerantan čovek, pravi kolega i u svakom pogledu izuzetna“, rekao je danas na komemoraciji Mariji Blagojević Vujačić u Udruženju novinara Srbije bivši novinar Tanjuga Dušan Radovanović.

„Kada smo šezdesetih godina nas jedanaestorica klinaca došli u Tanjug, Marija je već bila iskusna novinarka koju smo poštovali kao stariju koleginicu. Ona se prema nama nije ponašala kao nadređeni, već kao starija sestra. Ona je takva, što bi rekli moji Šumadinci, i po prirodi i duševno lep čovek“, rekao je Radovanović i dodao da je ona na kraju karijere bila i šef dokumentacije Tanjuga.

„To nije naivna funkcija, imati to znanje da uputiš kolegu na dokumentaciju Tanjuga da napravi bekgraund na neku informaciju. U to vreme nije bilo moderne opreme, sve je bilo u papirima i fotosima. Marija je tu funkciju obavljala izvanredno, sa velikim entuzijazmom, onako kako dolikuje čoveku koji je ceo život proveo u Tanjugu“, rekao je Radovanović.

Nino Brajović je rekao da je Marija Blagojević Vujačić bila član UNS-a 68 godina, i da je verovatno bila i prva žena dopisnica Tanjuga iz inostranstva, sa Kipra i iz Turske.

„Marija je zajedno sa Milošem Miškovićem, poznatim srpskim novinarom 1983. godine bila član Komisije za istoriju štampe i novinarstva u Srbiji. Ona je nekoliko meseci radila i prikupljala podatke za pisanje Hronike Udruženja“, rekao je Brajović.

Rastko Guzina je rekao da je ona bila jedna od najdugovečnijih novinarki u Srbiji.

„Marija Blagojević Vujačić rođena je 6. aprila 1925. godine u Nišu. Završila je Filozofski fakultet u Beogradu i novinarsku školu Tanjug-a i ’Borbe’. Novinarstvom je počela da se bavi 1947. godine u Tanjug-u, što znači da je već u najmlađim danima pero odabrala kao profesiju, ali i kao način života“, rekao je Guzina i naveo da će dugogodišnju novinarku Tanjuga kolege i prijatelji pamtiti po njenom angažovanju kao aktivnog novinara, autora velikog broja tekstova, urednika, ali i kao izuzetno vrednog društvenog radnika.

Komemoraciji u UNS-u, osim kolega i prijatelja, prisustvovao je i sin Marije Blagojević Vujačić prof. dr Ivan Vujačić.

Marija Blagojević Vujačić preminula je 2. juna u Beogradu, u 94. godini.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi