Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  APR: Dve trećine medija podatke uskladilo sa Zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 10. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

APR: Dve trećine medija podatke uskladilo sa Zakonom

Od 2.149 medija koji se nalaze u Registru medija, njih 1.407 uskladilo je podatke sa Zakonom o javnom informisanju i medijima, informacije su koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) dobilo od Agencije za privredne registre (APR). Kako je UNS-u rečeno u APR-u, broj od 2.149 medija se odnosi na sve medije u registru ove agencije, odnosno „i one koje je APR prema zakonskoj obavezi, po službenoj dužnosti preneo iz baze podataka ‘starog’ Registra javnih glasila u novi Registar medija“.

„Ti mediji nisu registrovali u APR-u dodatne podatke koje je propisao novi Zakon, a nisu bili propisani prethodnim“, rečeno je UNS-u u APR-u.

Podsetimo, do 2015. godine postojao je Registar javnih glasila, koji je vodio APR.

Nakon donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima 2014. godine, ovaj Registar je ugašen.

Mediji koji su bili upisani u Registar javnih glasila trebalo je da se preregistruju u Registar medija, kako bi između ostalog, mogli sa se prijave na konkurse za medije.

Podsetimo, kako se navodi u Zakonu, pravo učešća na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata imaju izdavači medija koji su upisani u Registar medija.

 

Tekst je nastao u okviru projekta „Novinari i mediji – koliko nas zaista ima“ . Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi