Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  U Nišu sahranjen Đorđe Radošević
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

12. 10. 2018.

U Nišu sahranjen Đorđe Radošević

Doajen televizijske reportaže, prvi urednik dopisništva RTS-a u Nišu i član UNS-a Đorđe Radošević sahranjen je danas, u prisustvu porodice, prijatelja i kolega, na Novom groblju u Nišu.

Član Uprave UNS-a Milorad Doderović rekao je na ispraćaju da ga „odlazak Đorđa Radoševića rastužuje i plaši“.

„U novinarstvu ili jesi ili nisi lav. Ti si bio i ostao - lav i laf! Svestan sam da te više nema među nama, ali je naša sreća što si svojim delima koje si darivao novinarstvu, ostavio mnogo poruka, pouka, primera i putokaza poslednjim preostalim Don Kihotima u našoj profesiji. Mi iz Udruženja novinara Srbije pamtićemo te kao agilnog člana Uprave, i kao dobrog predsednika Društva novinara Niša. Pamtićemo te kao dobrog čoveka, velikog novinara, ponekad i gospodstvenog boema“, rekao je Doderović.

Đorđe Radošević rođen je 10. oktobra 1937. godine u Nišu. Završio je Pravni fakultet u Beogradu.

Bavio se umetničkom fotografijom u Foto-kino klubu u Nišu. Svoje prve televizijske priloge objavio je u eksperimentalnom programu Televizije Beograd 1962. godine.

Njegove reportaže iz Norveške, Poljske, Čehoslovačke i Austrije, spadaju u vrhunske. Osim izveštavanja iz Niša i regiona, ali i iz drugih krajeva Srbije i Jugoslavije, snimao je i tematske priloge za Radio televiziju Beograd u kojoj je radio do penzije.

Bronzanu povelju na „Interferu“ dobio je 1998. za reportažu "Na putu kući", a 2001. srebrnu medalju za reportažu "Gostuša".

Bio je član Uprave UNS-a.

Preminuo je 9. oktobra u Nišu, u 82. godini.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
ned

14.10.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 08:10

SLAVA MU

Đorđe je ostavio neizbrisiv trag u niškom i srpskom novinarstvu. Niški, ali i nacionalni mediji su mogli sa više pijeteta da isprate kolegu Radoševića na večni počinak, a ne samo prepisivawem onoga što se našlo na sajtu UNS-a. Slava ti i hvala poštovani kolega!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi