Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Studio B i Kopernikus jedini u trci za nacionalnu frekvenciju?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

18. 10. 2018.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Studio B i Kopernikus jedini u trci za nacionalnu frekvenciju?

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) će na narednoj sednici odlučivati da li će dozvolu za dodelu nacionalne frekvencije dobiti Studio B ili „Kopernikus Cable Network“, iako su se na konkurs prijavile četiri televizije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS). Naime, na sajtu REM-a, u avgustu ove godine, objavljena je lista prijavljenih za dodelu nacionalne frekvenije, među kojima su bili Radiodifuzno preduzeće „Studio B”, RTV “BK Telekom” d.o.o. iz Beograda, “LTR” mediji i komunikacija d.o.o. iz Beograda i “Kopernikus Cable Network” d.o.o. iz Niša.

Međutim, „LTR“ i RTV „BK Telekom“ nisu više kandidati za dodelu nacionalne frekvencije.

Kako je UNS-u potvrdio glavni i odgovorni urednik BK TV Miodrag Popov četvorica zaposlenih ove televizije dobili su otkaz i dato im je da potpišu sporazumi raskid ugovora, o čemu je UNS pisao.

On je rekao da su otpušteni novinari bili uključeni u projekat ove televizije i da je odlukom da oni budu otpušteni, BK TV „praktično izbačen iz igre“ za dodelu nacionalne frekvencije.

U Pravilniku REM-a za izdavanje dozvola navodi se da je za ispunjenje minimalnih kadrovskih uslova za pružanje televizijskog emitovanja „potrebno 15 lica koja učestvuju u stvaranju programa...“,  što znači da BK TV ne ispunjava ovaj uslov.

Osim BK TV, predstavnici privrednog društa „LTR“ mediji i komunikacije d.o.o. iz Beograda nisu „pristupili sednici Saveta Regulatora radi obavljanja javnog razgovara“, rečeno je UNS-u u REM-u.

„Dana 14. 09. 2018. godine „LTR“ mediji i komunikacije d.o.o. Beograd dopisom je obavestio Savet Regulatora da odustaje od učestvovanja u daljim fazama postupka Javnog konkursa“, rekli su UNS-u u REM-u.

Inače, iza ovog privrednog društvo, kako su mediji pisali, stoji nemačka medijska kuća RTL, koja je i 2006. godine učestvovala na konkursu REM-a za dodelu nacionalne frekvencije.

REM: Zbog bolesti članova Saveta odluka još nije doneta

Na pitanje UNS-a zašto odluka o tome kome će nacionalna frekvenicija biti dodeljena još uvek nije doneta, iako u konkursu stoji da će odluka biti donesena „u roku od najkasnije 60 dana od dana objavljivanja liste svih podnosioca prijava“, u REM-u su rekli da Savet Regulatora „zbog bolesti članova nije imao kvorum za donošenje odluke“.

„Na dnevnom redu naredne redovne sednice Saveta Regulatora biće i tačka „Donošenje odluke o izdavanju dozvola na osnovu Javnog konkursa za izdavanje dozvole za pružanje medijske usluge televizijskog emitovanja i medijske usluge radija putem terestričkog digitalnog odnosno analognog prenosa“, navode u REM-u i dodaju da će odluka biti objavljena „u skladu sa zakonskom procedurom odmah po njenom donošenju“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi