Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Policija u Ministarstvu kulture zbog medijskog projekta sina Bratislava Gašića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 10. 2018.

Autor: K. Kovač Izvor: UNS

Policija u Ministarstvu kulture zbog medijskog projekta sina Bratislava Gašića

Pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP) bili su juče u Ministarstvu kulture i informisanja radi prikupljanja podataka o medijskom konkursu iz 2015. godine, potvrdilo je Udruženju novinara Srbije (UNS) Ministarstvo kulture i informisanja (MKI).

Kako je UNS-u rečeno u Ministarstvu, pripadnici policije tražili su kontakte članova komisija koji su odlučivali o prijavama na konkurs za produkcije i elektronske medije.

„Inspektori Uprave kriminalističke policije došli su po nalogu načelnika Uprave kriminalističke policije, gospodina Dejana Kovačevića. Nisu došli najavljeno i nisu odneli dokumentaciju iz Ministarstva“, rečeno je UNS-u.

Pripadnici Kriminalističke policije dobili su nalog da po hitnom postupku razgovaraju sa članovima komisija koji su još pre tri godine odlučivali o projektima.

Inače, rešenje o sastavu komisija doneo je tadašnji ministar Ivan Tasovac.

Kako UNS saznaje, pripadnike Kriminalističke policije interesuje projekat firme „ADD production“ iz Kruševca koja je na konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja iz 2015. godine dobila 768.000 dinara za projekat „Stop dečijem prosjačenju“.

Prema podacima iz APR-a, „ADD Production“ je u vlasništvu Vladana Gašića, sina direktora BIA Bratislava Gašića.

Pripadnike Kriminalističke policije interesovalo je da li su članovi komisije odlučivali po slobodnoj volji, odnosno da li je vršen bilo kakav pritisak da se novac dodeli firmi „ADD Production“.

Kriminalistička policija postupa po nalogu Višeg javnog tužilaštvo (VJT) u Beogradu, a UNS iz dokumenta saznaje da se radi o krivičnoj prijavi iz novembra 2016. godine.

Članovi komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015.godini, u kategoriji produkcija:

Nadežda Gaće (predlog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti); Dragana Bjelica (predlog  novinarskih udruženja i medijskih  asocijacija); Dinko Gruhonjić (predlog  novinarskih udruženja i medijskih  asocijacija); Milorad Tadić (predlog  novinarskih udruženja i medijskih  asocijacija); Rastislav Durman (nezavisni stručnjak);

Članovi komisije za Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2015.godini, u kategoriji elektronskih medija:

Aleksandar Timofejev (nezavisni stručnjak). Vladan Filipčev (predlog  novinarskih udruženja i medijskih  asocijacia); Zorica Višnjić (predlog  novinarskih udruženja i medijskih  asocijacia); Dalila Ljubičić (predlog novinarskih udruženja i medijskih  asocijacia); Vesna Dobrosavljević (predlog Poverenice za zaštitu ravnopravnosti);

Do trenutka objavljivanja teksta, Više tužilaštvo nije odgovorio na pitanja UNS-a ko je podneo krivičnu prijavu, za koje delo i čemu tolika hitnost jer je u pitanju prijava iz 2016. godine.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

19.10.

2018.

M.Perić [neregistrovani] u 17:34

Brzinom puža i stilom krabe

Došli su po dokumentaciju dve godine posle krivične prijave?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi