Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Dodeljene nagrade UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 12. 2008.

Dodeljene nagrade UNS-a

nagradjeni novinari

Predsednik UNS-a sa dobitnicima novinarskih nagrada za 2008.
U prvom redu, s leva na desno, Olga Ivković, Bojana Andrić, Nino Brajović, Anđelko Dragojević, Borivoj Miroslavljević, Vera Aksentijević
U drugom redu Miloš Bato Milatović, Nenad Lj. Stefanović, Čedomir Šoškić, Momčilo B. Đorđević, Dragan Karadarević

Dodela godišnjih nagrada Udruženja novinara Srbije
NAGRADE NAJBOLjIMA

„Ovo nije bila srećna godina za novinarsku profesiju“, rekao je Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije u svom pozdravnom govoru na godišnjoj dodeli nagrada. „Zaustavljene su reforme i privatizacija medija, a ubice nasih kolega: Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu pronađene“.
Ipak, da za novinare donekle ima pravde dokazuje održana dodela godišnjih nagrada ovog udruženja koje je na današnji dan obeležilo i 127 godina postojanja.
Nagradu za životno delo primili su veteran „Večernjih novosti“ Anđelko Dragojević i fotoreporter, veteran novosadskog „Dnevnika“, Borivoj Mirosavljević. Urednik Informativnog programa RTS-a Nenad Lj. Stefanović je dobio nagradu „Dimitrije Davidović“ za uspešno vođenje i uređivanje programa. „Ovo nije moja prva nagrada, imam još dve. Jedna od njih je nagrada Jug Grizelj koja mi je dodeljena 2001. godine", odgovorio je Stefanović na pitanje da li mu je ovo prva uređivačka nagrada.
Nagradu „Laza Kostić“za najbolju reportažu primila je Vera Aksentijević, dopisnica RTS-a iz Kraljeva, za televizijski prilog “Aši, maši pa promaši“, a za fotografiju „Ministri u zagrljaju“ nagradu je primio Dragan Karadarević, fotoreporter Bete. Kolumnista nedeljnika NIN dr Momčilo B. Đorđević nagrađen je za najbolji komentar.
Udruženje je dodelilo Specijalnu povelju za doprinos novinarstvu kroz sakupljanje, čuvanje i podsećanje na prošlost RTS-a Bojani Andrić, urednici redakcije za istoriografiju.

Marija Nikolić, polaznica XXII generacije Novinarske škole UNS-a
Na dan Udruženja nagrađeni najbolji
DODELA NOVINARSKIH NAGRADA

Za 127. rođendan Udruženja novinara Srbije (UNS) održana je dodela novinarskih nagrada za 2008. godinu. Gostima se na prisustvu zahvalio Nino Brajović i posle kraćeg govora reč je prepustio Jovanu Memedoviću, predsedniku žirija koje je dodelilo nagrade "Laza Kostić" i "Dimitrije Davidović".
Nagradu „Laza Kostić“ za fotografiju „Ministri u zagrljaju“ ili, kako je Memedović uz dosetku najavio „napeto opuštanje na Saboru trubača“, dobio je mladi fotoreporter Bete iz Užica, Dragan Karadarević.
Vera Aksentijević, dopisnica RTS-a iz Kraljeva, nagrađena je za reportažu „Aši maši da promaši“, a dr Momčilo B. Đorđević, kolumnista nedeljnika NIN, za komentar.
Godišnja nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“ uručena je Nenadu Lj. Stefanoviću, uredniku Informativnog programa RTS-a.
Žiri koji je odlučivao o dobitnicima ovih nagrada činili su Jovan Memedović (RTS, predsednik), Živojin Rakočević (KiM radio), Zoran Panović (Danas), Slavoljub Kačarević (Internet izdanje Balkan magazin) i fotoreporter (Petar Pavlović).
Nagrada za doprinos istoriji štampe i novinarstva „Žika M. Jovanović“ je predata autorima projekta „Vreme Borbe ( 1922-2007)“, dok su Zlatnu povelju , koja se dodeljuje za dugogodišnji doprinos razvoju UNS-a, dobili Olga Ivković, novinarka veteranka Radio Novog Sada, i Miloš Bato Milatović, inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali“.
Nagradu za životno delo primili su Borivoj Mirosavljević, fotoreporter i novinar-veteran novosadskog „Dnevnika“ i Anđelko Dragojević, novinar veteran „Večernjih novosti“, otac poznatog reditelja Srđana Dragojevića.
U žiriju za ove nagrade bili su Nino Brajović (predsednik UNS-a), Veroslava Tadić ( veteranka RTS-a, predsednica), Slobodan Jakovljević (predsednik DNV-a), Dušan Radovanovic (TANjUG) i novinar Aleksandar Crkvenjakov.
UNS je uručio i Specijanu povelju za doprinos novinarstvu kroz sakupljanje, čuvanje i podsećanje na prošlost RTS-a Bojani Andrić, urednici Redakcije za istoriografiju.
Nino Brajović, jedan od članova žirija, izjavio je da je bilo jako teško od 14 dobrih predloga izabrati dobitnika nagrade za životno delo.
– Novinar, kao i svako ko se bavi javnim poslom, sklon je sujeti i naravno da mu je najdraža nagrada koju dobija od drugih kolega, rekao nam je Brajović i sa žaljenjem naveo Dušana Popova kao jednog od novinara sa najbogatijim opusom u konkurenciji za Nagradu za životno delo, koji je ove godine ostao bez nagrade.
Ana Pavlović, polaznica XXII generacije Novinarske škole UNS-a
 DODELA NAGRADA NOVINARIMA

Na 127. rođendanu Udruženja novinara Srbije održana je dodela godišnjih nagrada u prostorijama UNS-a.
Nagradu za životno delo primili su Anđelko Dragojević, novinar veteran „Borbe” i „Večernjih novosti” i Borivoj Mirosavljević, veteran novosadskog „Dnevnika”, dok je godišnja nagrada „Dimitrije Davidović” za uređivanje pripala Nenadu Lj. Stefanoviću, uredniku Informativnog programa RTS-a.
Priznanje „Laza Kostić” za reportažu uručeno je Veri Aksentijević, dopisnici RTS-a iz Kraljeva, koja je za Dnevnik uradila priču „Aši maši pa promaši za reportažu ”,o urušenom drvenom mostu koji su ljudi prinuđeni da svakodnevno prelaze. Nagrada "Laza Kostić" za fotografiju „Ministri u zagrljaju” uručena je Draganu Karadareviću, fotoreporteru Bete, a za komentar dr Momčilu B. Đorđeviću za redovnu kolumnu "Hipokratija" u uglednom nedeljniku NIN.
Za doprinos istoriji štampe i novinarstva, nagrada „Žika M. Jovanović” predata je autorima projekta „Vreme Borbe (1922-2007)” koji su istoimeno delo poklonili svim nagrađenim novinarima. Zlatnu povelju za dugogodišnji doprinos razvoju UNS-a primili su Olga Ivković, novinarka-veteranka Radio Novog Sada i Miloš Bato Milatović, inicijator i urednik akcije „Izgradimo toranj na Avali”.
UNS je uručio i Specijalnu povelju za doprinos novinarstvu kroz sakupljanje, čuvanje i podsećanje na prošlost RTS-a Bojani Andrić, urednici Redakcije za istoriografiju.
Žirijem koji je odlučivao o dobitnicima nagrada „Laza Kostić” i „Dimitrije Davidović” predsedavao je Jovan Memedović, a uz Memedovića činili su ga Živojin Rakočević (KiM radio), Zoran Panović (Danas), Slavoljub Kačarević (Internet izdanje Balkan magazin) fotoreporter Petar Pavlović (Politika Zip), dok je za Nagradu za životno delo, „Zlatnu povelju” i nagradu „Žika M. Jovanović” bio zadužen žiri u sledećem sastavu: Veroslava Tadić (RTS, predsednica žirija), predsednik UNS-a Nino Brajović, predsednik DNV-a Slobodan Jakovljević, novinar Aleksandar Crkvenjakov i veteran TANjUG-a Dušan Radovanović.
Nino Brajović je na početku ove manifestacije iskoristio priliku da pozdravi sve prisutne, pohvali se dostignućima udruženja, ali i još jednom podseti da nisu pronađeni nalogodavci i ubice Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a takođe ni rasvetljena smrt Dade Vujasinović iz 1994. godine.

Marijana Kostić, polaznica XXII generacije Novinarske škole

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi