Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Pejović: Vlast upropastila medije, učinila ih ekonomski zavisnim
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

19. 04. 2019.

Autor: J. P. Izvor: UNS

Pejović: Vlast upropastila medije, učinila ih ekonomski zavisnim

U Srbiji nije bezbedno biti novinar, a ekonomska zavisnost centralizovala je medije, zaključak je debate „Protest“ na kojoj su sinoć govorili predsednica Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Dragana Pejović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić i novinar Vukašin Obradović.

Govoreći o izveštaju o medijskim slobodama u Srbiji za 2019. Reportera bez granica, u kojem je Srbija pala za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu i nalazi se na 90. mestu, Pejović je rekla da nju to nije iznenadilo i da se njen utisak poklapa sa ovim izveštajem.

„Nisu svi izveštaji o medijima, kao izveštaj Evropske komisije relevantni. Zar mi svakodnevno ne vidimo da nije bezbedno baviti se novinarstvom u Srbiji? Stalno imamo pretnje. Društvene mreže su napravile plodno tlo da pretnje mogu lako da se upute i zaborave. Novinaru je zapaljena kuća pre par meseci, a to je bio okidač za seriju slučajeva, uključujući napad na Slobodana Georgieva“, rekla je Pejović.

Obradović je rekao da treba da se razlikuju izveštaji o medijima profesionalnih organizacija od izveštaja političkih institucija.

„Izveštaj Evropske komisije sastoji se od niza ocena izrečenih diplomatskim rečnikom. Ponavljaju se iz godine u godinu, bez praktičnog efekta. Čini mi se da je Srbija 2014. godine bila na 45. mestu liste Reportera bez granica, a sada je na 90. mestu, što nije nikakvo iznenađenje“, rekao je Obradović i dodao da je ponižavajuće to što je državni sekretar za informisanje Aleksandar Gajović rekao da sumnja u ovaj izveštaj.

Komentarišući ovaj izveštaj o medijskim slobodama u Srbiji, Bodrožić je kazao da se „čudi otkud mi na bilo kakvoj tabeli i ko nas uopšte boduje“.

„Mi smo zemlja koja je u procesu priključivanja Evropskoj uniji i država je obavezna da stvori podsticajno okruženje u kojem može da se razvija sloboda izražavanja i u kome su novinari bezbedni“, rekao je Bodrožić.

O ekonomskom položaju novinara Dragana Pejović rekla je da je medije i novinare „suštinski vlast ili država upropastila tako što ih je učinila ekonomski zavisnim“.

„Stvaraju se udruženja koja su formirali vlasnici medija, u dogovoru sa lokalnim vlastima. Oni ulaze u komisije za ocenjivanje medijskih projekata i praktično sami sebi raspodeljuju novac. Centralizacija medija nije uopšte slučajna. Ta batina ide najviše po lokalnim medijima, kada se jedno dugme stisne i kada su sve informacije iste. To je ‘normalna’ logika vladanja. Nezavisnost medija ne postoji. Ona nama treba da bude cilj“, rekla je Pejović.

Bodrožić je kazao da većina novinara „nisu ekonomski nezavisni“.

„Nemamo stalne izvore prihoda. U provinciji je većina prinuđena da radi u medijima za male pare. To je plodno tlo da upadnete u začarani krug autocenzure, gledate da uradite svoj posao šta vam urednik kaže i obavite plastično to što treba. Nemamo plodno tlo da uradimo front koji će biti jak i koji će moći da odbrani profesiju i da se izbori sa bilo kojom vlašću“, rekao je Bodrožić.

Govoreći o profesionalnim standardima novinara Obradović je upitao „koliko nas uopšte ima koji smo spremni da se borimo za ove standarde i za časno bavljenje profesijom“.

„Mislim da nas ima malo i to je problem sa kojim ćemo se mi tek suočiti. Nismo uspeli za 12 godina da izgradimo medijski odbrambeni sistem koji će nas zaštiti“, rekao je Obradović.

Pejović je rekla da se „novinarstvo ne uči na fakultetu“.

„Etika i profesionalizam se uči u redakcijama od starijih kolega. Mlađe kolege koje dođu u redakciju nemaju od koga da uče, jer starijih više nema. Mi ćemo imati problem za 20 godina kada novinari koji sada počinju posao budu urednici, ako ih ništa ne naučimo“, rekla je Pejović i dodala da se ranije „znalo da ako novinar napravi grešku, urednik stoji iza njega“.

„Danas je sasvim normalno da se glavni urednik odrekne svog novinara zato što ga je neko kritikovao spolja. Kredibilitet nam je jeftin. To smo videli sa Nemanjom Rujevićem, gde je 17 urednika kritikovalo njegov tekst“, rekla je Pejović.

Ona je rekla da „udruženja treba da traže veći otklon od politike u samoregulaciji medija“.

Bodrožić je, govoreći o uticaju političkih aktera u medijima, rekao da „ bez obzira na našu ozlojađenost na vlast, iz nedelje u nedelju imamo sa opozicione strane obećanja da kada oni dođu na vlast da će ukinuti Pink i samim tim vas uhvati jeza“.

„Studio B za vreme Dragana Đilasa nije bio primer otvorene televizije koja je spremna da neguje dijalog između vlasti i opozicije“, rekao je Bodrožić.

Pejović je istakla da nikako ne smemo da zaboravimo upad u zgradu RTS-a, invaziju. Bodrožić je rekao da je to bio „mekani upad“.

Bodrožić je rekao da su UNS i NUNS uspeli pre deset godina da zajedno formiraju Savet za štampu i napišu Kodeks novinara Srbije, ali su se sada predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i on zbližili kao „jin i jang i u TV studijima ne mogu jedan bez drugog“.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi