Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  EFJ traži pravedne autorske naknade za novinare, UNS jedan od predlagača rezolucije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

22. 05. 2019.

Izvor: UNS

EFJ traži pravedne autorske naknade za novinare, UNS jedan od predlagača rezolucije

Skupština Evropske federacije novinara (EFJ) zatražila je da novinari dobiju pravednu i proporcionalnu naknadu za svoje tekstove koje koriste izdavači i veb pretraživači. Rezolucijom o autorskim pravima, čiji je jedan od predlagača Udruženje novinara Srbije, podržavaju se ključne odredbe Direktive EU o autorskim pravima koje se odnose na izdavačku industriju i autore u publikacijama čiji se autorski rad koristi i u onlajn sferi.

Udruženje novinara Srbije se izborilo da Rezolucija EFJ-a obuhvati ne samo zemlje Evropske unije, već i zemlje kandidate.

Skupština EFJ-a pozvala je sve evropske zemlje koje nisu usvojile zakone o autorskim pravima, da donesu efikasne zakone koji će pružiti pravičnu i proporcionalnu naknadu novinarima i osigurati da od te direktive korist nemaju samo izdavači, već i novinari.

Međunarodna i Evropska federacija novinara, koje su vodile snažnu kampanju kako bi se izborile za najbolji mogući tekst direktive, podržaće nacionalne kampanje i davati savete o nacrtima zakona zemljama kojima je to potrebno u naredne dve godine.

Skupština je obavezala Upravni odbor EFJ-a da se bori protiv kršenja autorskih prava u kolektivnom stvaranju kao što je slučaj u Španiji, protiv prakse lišavanja autorskih prava kao u Francuskoj i kada prava novinara nisu u potpunosti poštovana kao u Srbiji.

U rezoluciji EFJ spomenuta je i Estonija u kojoj se novinari ne prepoznaju kao autori, mada bi njihova prava trebalo da budu istovetna kao i prava drugih kreativnih autora. Ostali predlagači ove rezolucije su sindikati novinara iz Francuske, Španije, Estonije, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Evropski parlament je 26. marta usvojio Direktivu o autorskim pravima na digitalnom jedinstvenom tržištu sa 348 glasova za, 274 protiv i 36 uzdržanih. Tekst Direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu podržao je i Evropski savet 15. aprila, kada je 19 zemalja glasalo za, šest protiv, a tri su bile uzdržane. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi