Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ i EFJ: Optužnica protiv Asanža ugrožava slobodu medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

30. 05. 2019.

Izvor: UNS, IFJ

IFJ i EFJ: Optužnica protiv Asanža ugrožava slobodu medija

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su odluku američke vlade da krivično goni suosnivača “Vikiliksa“ Džulijana Asanža, prema Zakonu o špijunaži. IFJ i EFJ smatraju da bi američka optužnica kriminalizovala novinarsko istraživanje uvođenjem opasnog presedana koji se može zloupotrebiti za krivično gonjenje novinara zbog njihovog otkrivanja informacija od javnog interesa.

Američko Ministarstvo pravde je 23. maja saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Asanža, zbog njegove povezanosti sa curenjem 750 hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata u 2010. godini.  

Sledeći tu logiku, kako se navodi u saopštenju IFJ i EFJ, svako ko objavljuje informacije koje američka vlada smatra poverljivim, može biti procesuiran za špijunažu.

IFJ i EFJ pridružuju se Norveškom sindikatu novinara u osudi ovog pokušaja da se ograniči sloboda i mogućnost medija da moćne igrače učine odgovornim za svoje postupke.

U saopštenju se podseća da je pre nekoliko nedelja, Izvršni odbor IFJ-a podržao i australijsko udruženje novinara u stavu da se Asanž ne izruči Americi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi