Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Kompanija Novosti produžila rok za otpremnine
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

03. 10. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Kompanija Novosti produžila rok za otpremnine

Kompanija Novosti produžila je rok za dobrovoljne prijave tehnološkog viška do 15. oktobra, jer se do sada za isplatu stimulativne otpremnine prijavilo ukupno 25 zaposlenih, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).

Podsetimo, Kompanija Novosti je 3. septembra uputila javni poziv zaposlenima da se do 30. septembra dobrovoljno prijave za otpremnine u visini prosečne bruto plate u poslednja tri meseca za svaku godinu radnog staža, o čemu je pisala Cenzolovka.

Kompanija Novosti ima 363 zaposlena, stoji u Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), koji je usvojio Privredni sud u Beogradu januara 2018. godine, a kojim je obustavljen stečaj ove medijske kuće. U UPPR-u se navodi da je ovim planom predviđeno otpuštanje radnika, jer je ukupan broj zaposlenih „neodrživo visok“.

Podsetimo, Štamparija Borba a.d, većinski vlasnik Kompanije Novosti, na sednici Skupštine akcionara 26. avgusta ove godine donela je odluku da odobri ugovor o prodaji ove medijske kuće za oko 300 miliona dinara privrednom društvu Media 026 d.o.o. iz Vučaka Bobana Rajića.

Skupština akcionara Štamparije Borba je dala saglasnost na „raspolaganje imovinom velike vrednosti“ kojom je odobreno zaključenje kupoprodajnog ugovora, čime će, ukoliko bude potpisan, privrednom društvu Media 026 pripasti 98 odsto vlasništva Kompanije Novosti.

Vlasnik društva Media 026 Boban Rajić rekao je ranije UNS-u da su se za kupovinu odlučili zbog potencijala ove medijske kuće da se „posle više godina poslovanja sa gubitkom, uz kvalitetan biznis plan ono unapredi“.

Kupovina Novosti za dug Štamparije prema Mediji 026

Prema UPPR-u Štamparije Borbe privredno društvo Media 026 poverilac je pete klase, a dug Štamparije do kraja jula 2018. godine prema ovom društvu iznos 27.263.776,50 dinara.

U UPPR-u Štamparije navodi se i da poverioci pete klase „imaju mogućnost da svoja potraživanja prema stečajnom dužniku zamene za imovinu stečajnog dužnika“.

U Nacrtu ugovora o prenosu akcije u Kompaniji Novosti, koji je objavljen na sajtu Štamparije Borba, navodi se da se privredno društvo Media 026 obavezuje da Štampariji isplati razliku između potraživanja od 58.869.691 dinara i vrednosti „zamene ispunjenja“ (cene Kompanije Novosti, prim. nov) od 300 miliona dinara, što iznosi 241.130.309 dinara.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

01.10.

2019.

Zale [neregistrovani] u 22:21

Kraj

Već sam napisao da će broj zaposlenih u Novostima sa više od 300 biti sveden na 50. KO neće otpreminunu biće otpušten. Pitanje je, naravno, ko ovima koji su se prijavili plaća debele otpremnine i od kojih (čijih) para.
Inače, optimalan broj zaposlenih ljudi u ovostima, kada je tiraž Novosti bio 300.000 prodatioh primeraka dnevno (u SFRJ a kasnije, posle 1990. i u Srbiji), bio je 300. .
Takođe, pre više od godinu dana napisao sam da se Novostima sprema ujedinjenje sa informerom. Pogrešio sam jedino u nazivu službenog glasnika vlasti kojem će Novosti biti pripojene. Izgleda da je, u velikoj konkurenciji partijskih službenih listova, ozbiljniji kandidat za to srpski telegraf. I to će ova vlast izvesti baš na 66.-tu godišnjicu Večernjuh novosti.
Niko, inače, ne pominje da su Novosti vlasnici jedne štamparske mašine u Štampariji Borba. No, o tome će još biti reči i u medijima, ali i pred sudom.
Svašta bih još mnogao da napišem o Novostima ali, sudeći po tome kakav filter imate kada su u pitanju komentari na ovu temu, ništa ne biste objavili. Zato ću to ostaviti za srećnije vreme, koje nije daleko, kada - verujem - cenzure i straha neće bit,i i kada će javnost morati da bude upoznata s istinom.
P.S.
Ovo je pokazna vežba. Sledeći pisani medij sa dugogodišnjom tradicijom koji će ili biti ugašen ili, kao i Večernje novosti, zvanično integrisan s nekim od partijskih tabloida ove vlasti , je Politika. Ukoliko, naravno, ovaj režim bude ostao na vlasti.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi