Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Apelacioni sud: Politika povredila autorska prava predaka Davorina Ribnikara, posle 12 godina mora da vrati izgled glave lista
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

28. 10. 2019.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Apelacioni sud: Politika povredila autorska prava predaka Davorina Ribnikara, posle 12 godina mora da vrati izgled glave lista

Apelacioni sud u Beogradu presudio je da je izdavač lista „Politika“, „Politika novine i magazini“ (PNM), povredio autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara zbog promene izgleda glave lista „Politika“ 2007. godine i da mora, posle 12 godina, da bude vraćen kakav je prethodno bio, pod pretnjom zabrane štampanja i novčanom kaznom.

U presudi, u koju je UNS imao uvid, navodi se da je PNM neovlašćeno izmenio glavu lista „Politika“ tako što je naziv ovog lista postavio po sredini naslovne strane, u nazivu novina izmenio slovo „L“, dodavši mu na levom gornjem uglu slova kvačicu kakva je postojala samo na slovu „A“.

Izmenom glave lista „Politika“ PNM je povredio autorska prava osnivača ovog lista Vladislava F. Ribnikara koji je „lično nacrtao, napravio i oblikovao osam slova zaglavlja“ lista „Politika“.

Ova medijska kuća, navodi se u presudi, neovlašćeno je izbacila, odnosno izbrisala pravougaonik i tekst u tom pravougaoniku, koji je postavio Vladislav Sl. Ribnikar, u kojem je pisalo:

„VLADISLAV RIBNIKAR. OSNIVAČ.

rez. kapetan, poginuo 1. septembra 1914. godine,

DARKO RIBNIKAR, UREDNIK,

rez. kapetan, poginuo 31. avgusta 1914. godine,

Dr SLOBODAN RIBNIKAR, DIREKTOR,

rez. pukovnik, umro 24. septembra 1924. godine,

VLADISLAV Sl. RIBNIKAR, DIREKTOR

Nosilac Partizanske spomenice 1941.,

umro 1. decembra 1955. godine."

U presudi se navodi da je prvostepeni sud „pravilno zaključio da je idejna koncepcija glave lista ‘Politika’ koja se sastoji iz grafičkih i verbalnih elemenata (slova posebnog fonta koja obrazuju naziv lista i uokvireni pravougaonik sa ličnim podacima četvorice članova porodice Ribnikar) predstavljaju autorsko delo.

U skladu sa Zakonom o autorskim pravima, navodi sud, „pravo na zaštitu moralnih prava autora u pogledu prava paterniteta, integriteta i sprečavanja nedostojnog iskorišćavanja autorskog dela ne prestaje“,  „trajna su“ i „ne gase se njegovom smrću“, već ga mogu štititi autorovi naslednici, organizacije, udruženja…

Upravni odbor PNM-a je 2006. godine odlučio da se promeni izgled glave lista „Politika“ i ukloni pravougaonik iz desnog ugla, a verbalizam „Politika“ iz levog ugla pomeri na sredinu glave lista, stoji u presudi.

Presuđeno je i da izdavač „Politike“ dužan da Davorinu Darku Ribnikaru naknadi troškove postupka u iznosu od 203.200 dinara i objavi presudu u ovom listu u roku od 15 dana od dostave presude.

* Preuzimanje delova ili celokupnog teksta je dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora

Komentari (3)

ostavi komentar
uto

29.10.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 10:30

Mandat

Ribnikare je izbacila predsednica Suda casti UNS-a u vreme svog prvog mandata u Politici.

Odgovori
uto

29.10.

2019.

Božidar Anđelković [neregistrovani] u 09:56

Nacionalna vrednost

List ,,Politika" je nacionalna vrednost Srbije. Neka tako i ostane.

Odgovori
pon

28.10.

2019.

Slavujko [neregistrovani] u 18:57

E MOJ DARKO...

DOBODUSNOST I BESKRAJNA TOLERANCIJA DARKA RIBNIKARA ISKORISCENA JE OD ZELJNIH LICNE PROMOCIJE - DA SKRNAVE NAJSTARIJI I NAUGLEDNIJI LIST NA BALKANU!
OD TOG DANA NISAM POLITIKU UZEO U RUKE, BEZ OBZIRA NA VELIKU LJUBAV PREMA "POLITICI"... hVALA BOGU DA JE SUD SMOGAO SNAGE DA, POSLE TOLIKOG VREMENA IPAK DONESE JEDINU MOGUCU PRESUDU - VRACAJUCI "POLITICI" PRAVO, PREPOZNATLJIVO LICE!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi