Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Uručene nagrade UNS-a (FOTO, VIDEO)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

21. 12. 2019.

Izvor: UNS/foto: Pres centar UNS-a

Uručene nagrade UNS-a (FOTO, VIDEO)

Udruženje novinara Srbije (UNS) uručilo je danas, na svoj 138. rođendan, godišnje nagrade najboljim novinarima.

Novinaru i književniku Živojinu Rakočeviću uručena je nagrada za borbenost u novinarskom izražavanju i originalan novinarski potez „Aleksandar Tijanić“.

Novčani deo nagrade, rekao je Rakočević, nameniće za podizanje spomenika piscu i novinaru koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru Lazaru Vučoviću, a koji je srušen kod Prizrena. „Na ovaj način će mu Tijanić podići spomenik“, rekao je Rakočević.

Podsetio je i da su UNS i UNS na Kosovu sedam puta postavljali ploču, koja je rušena, novinarima Ranku Pereniću i Đuru Slavuju, a koji su oteti 1998. godine.

Novinaru nedeljnika NIN Vuku Z. Cvijiću uručena je nagrada „Laza Kostić“ za vest koja je „obeležila ovu godinu“ da je uzbunjivač Aleksandar Obradović iz Krušika uhapšen. Zahvalio se redakciji NIN koja je izdržale „napade i paljbu vlasti“ izazvanu tekstovima koje o ovoj temi objavljuje u tom nedeljniku.

Nagrada „Laza Kostić” za reportažu uručena je novinaru RTS-a Daliboru Žariću za televizijsku reportažu pod nazivom „Filip Filipović, zadnja pošta Kuršumlija“ koja je emitovana u Oko magazinu. Rekao je da je reportažom „probijen put“ kojim će nastaviti da idu.

Nagrada „Laza Kostić“ za satiru uručena je niškom novinaru, kolumnisti portala „Južne vesti“ i lista „Glas juga“ Dragoslavu Petkoviću za „višegodišnju seriju satiričnih kolumni pisanih autentičnim staroniškim jezikom“.

Ispričao je deo svoje priče: „Svaki čovek na ovaj beli svet nosi si krst na grbinu i takoj s taj krst odi po svet saplita se, pada, diza se, pa pada, pa se diza, a stara kurva sudbina č’s po č’s ga ošine s kamdžiju i špne mu na uvo. Ništa neje vekovno i zabraj i ti si slte smrtan stvor“.

Uredniku ekonomske rubrike lista „Danas“ Aleksandru Miloševiću uručena je nagrada „Bogdan Tirnanić“ za komentar/kolumnu.

„Velika je čast biti dobitnik ove nagrade. Tirnanić je znao da nađe meru u neumerenom vremenu. To je mera koja nam danas nedostaje“, rekao je Milošević.

Specijalna nagrada za publicistiku „Žika M. Jovanović“ uručena je Slobodanu Giši Bogunoviću za delo „Ljudi Politike – Leksikon saradnika (1904/1941)“. Bogunović je istakao da je danas „Politika“ u „dramatičnom stanju“, u šta se uverio jer nije objavila informaciju o ovoj knjizi.

„Postoje dve strane ovog lista – izdavač i ćerka firma koja ga gleda popreko“, rekao je Bogunović i zahvalio se Politici a.d. i Politikinom zabavniku koji su pomogli u izdavanju ovog dela o ljudima koji su stvorili „Politiku“.

Glavnom i odgovornom uredniku Drugog programa Radio-televizije Vojvodine Atili Martonu uručena je nagrada za uređivanje „Dimitrije Davidović“.

Marton je rekao da je važno da program na manjinskim jezicima Javnog medijskog servisa bude „slobodan“ i da istinito, objektivno, pravovremeno i tačno informiše i zahvalio se hrabrim kolegama koji veruju u slobodno informisanje na jezicima nacionalnih manjina.

Nagrada za životno delo uručena je fotografkinji Goranki Matić. „Istorija postoji i nju pamtimo, preko tekstova, možda lakše preko fotografija“, rekla je Matić, koja se četiri decenije bavi ovim poslom.

Dopisniku „Večernjih novosti“ iz Pariza Goranu Čvoroviću, ekipi Sputnjika i novinaru televizije N1 Adamu Santovacu uručena su specijalna priznanja.

Čvorović, koji je „u svetskim okvirima“ bio prvi novinar koji je napravio ekskluzivni intervju sa Peterom Handkeom, nakon što je objavljeno da je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade, rekao je  da mu je velika čast što je dobio priznanje koje je i nagrada za „Večernje novosti“.

Santovac, koji je dobio priznanje za novinarsko istraživanje „Mega diplomac“, istakao je da je objektivnost ove nagrede i to što nije član UNS-a, a dobio je. “Posebno mi znači obrazloženje u kojem se navodi da sam se vodio svim pravilima novinarske profesije, jer je tema takva da lako može da se pređe u ostrašćenost, a da novinar bude istaknut u prvi plan“, rekao je Santovac.

U ime ekipe Sputnjika, koja je dobila priznanje za serijal od tri reportaže pod nazivom „20 godina od NATO agresije – Srbija pamti“, nagrada je uručena Nataši Milosavljević. Rekla je da su se potrudili, iako su mlada redakcija, da ožive taj događaj i mlade upoznaju sa onim što se tada dešavalo. Poseban uspeh je i to što je serijal preveden na strane jezike.

Plakete za pet decenija članstva u UNS-u pripale su Dušanu Radovanoviću, Bosiljki Jelić, Predragu Kostiću i Mariji Tarjević.

 

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
pet

27.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 11:32

Upss!!!

I meni se bljuje od vas "uffovaca" koji samo znate da uffćete, bljujete i pljujete i ništa drugo. Ali, društvene mreže trpe sve, pa i vas, koje inače nije teško "pročitati".Daj Bože da u novinarskoj karijeri imate napisano nešto više od par razglednica teči i tetki sa letovanja!...Upss!!!

Odgovori
sre

25.12.

2019.

Mima [neregistrovani] u 10:31

Pravi izbor

Svaka cast na izboru.Nagradili ste najbolje novinare,hrabre I odvazne, koji su u ovoj godini dali doprinos veci od mnogih nadleznih institucija.Predhodnom komentatoru ( Uff -bljuje mi se od ovoga) bih porucila da takav nepristojan I neobjektivan komentar se mogao ocekivati od nekog ko cita I divi se Informeru,a ne od novinara koji prati sajt UNS.

Odgovori
ned

22.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 19:19

Gde

Gde ih nadjoste?

Odgovori
sub

21.12.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 22:02

Uff

Bljuje mi se od ovoga. Uff...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi