Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Raičević i Živković sa slobode: Vestima nismo izazvali nerede
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

14. 01. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

Raičević i Živković sa slobode: Vestima nismo izazvali nerede

Urednici portala IN4S Gojko Raičević i „Borbe“ Dražen Živković pušteni su juče podne iz pritvora da se brane sa slobode, zbog optužbi da su objavljivanjem lažnih vesti izazvali paniku i nered u javnosti, posle saslušanja u Osnovnom javnom tužilaštvu. Za Udruženje novinara Srbije (UNS) Raičević i Živković negiraju krivicu.

 Raičević je UNS-u rekao da vest o eksploziji u Vili „Gorica“, a koja je izazvala „spektakl“, napisana sa dužnom novinarskom pažnjom.

„Imali smo informacije iz dva nezavisna izvora da se desila eksplozija, a u naslovu smo imali i znak pitanja, zato što informacija nije bila iz policije. Posle objavljivanja, uprava policije je demantovala vest. I to smo objavili“, navodi Raičević.

Podsetimo, policija je u nedelju uhapsila Raičevića i Živkovića zbog, kako je saopšteno, objavljivanja lažnih vesti da je bilo eksplozije u Vili „Gorica“, bez prethodne provere informacije. Uprava policije, posle objavljivanja tih vesti, navela je da je reč o manjem elektro kvaru, koji je ubrzo saniran.

Suprotno, Raičević navodi da, do sada, nije čuo da je bilo ko objavljivanjem te informacije bio uznemiren. „Ukoliko nema dela, nema ni krivice“, kaže Raičević.

Kaže da hapšenje urednika portala, koji predstavljaju svetlu tačku za srpsku nacionalnu zajednicu u Crnoj Gori, nije slučajno. „Jedini spas u ovim trenucima je solidarnost kolega, ali i međunarodne zajednice“, rekao je UNS-u Raičević i podsetio da su u poslednjih deset dana tri novinara u Crnoj Gori uhapšena.

Raičević je rekao UNS-u da je dobijao mnogo poziva od policije i to uvek posle objavljivanja tekstova u kojima se otkrivaju „kriminalne radnje vlasti“, kao i da portal IN4S godinama trpi pritiske. „To je toliko daleko otišlo da sam im rekao da neću više da se odazivam na te pozive“, kaže Raičević.

Podsetio je i na policijsko nasilje iz 2015. godine kada priveden ispred Skupštine Crne Gore dok je izveštavao u vreme kada je policija razbijala proteste, iako ih je obavestio da je na radnom zadatku. Raičevića je tada, prilikom ulaska u policijsko vozilo, jedan od prisutnih policajaca udario s leđa.

Urednik portala „Borba“ Dražen Živković rekao je za UNS da je priveden zbog teksta koji su preneli iz „Večernjih novosti“, smatrajući taj mediji relevantnim izvorom informacija.

Živković kaže da informacija zapravo nije lažna, jer  je subjektivan osećaj šta za nekoga može biti eksplozija. „Panika za javnost nije objavljivanje informacije u medijima, već njihovo sakrivanje“, rekao je UNS-u Živković.

Kaže da je poziv na saslušanje dobio u trenutku kada je bio na protestima protiv usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti na ulazu u Podgoricu, čiji je organizator, kao i da je u prvi mah mislio da je to razlog poziva na informativni razgovor u policiju.

„Kada su me odveli u pritvor bio sam odvojen od Gojka, pa mi je ta situacija bila gora, koju je inače teško psihički izdržati“, rekao je Živković i dodao da njemu nije poznato da su ikada u Crnoj Gori hapšeni novinari zbog objavljivanja lažnih vesti.

Živković navodi da nije čuo da je objavljivanjem sporne vesti došlo do panike i nereda u javnosti, već da suprotno, od građana danas dobija podršku.

Podsetimo, osim Raičevića i Živkovića prošle nedelje u Crnoj Gori uhapšena je i bivša urednica Fos medie Anđela Đikanović pod optužbom da je objavljivanje informacije, da su pripadnici specijalne kosovske policijske jedinice ROSU na raspolaganju crnogorskim bezbednosnim organima na Badnji dan, imalo za cilj da izazove nerede i paniku u javnosti.

Reagovanja CPJ-a i OEBS-a

Programska koordinatorka Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) Gulnoza Said sinoć je povodom ovog slučaju na Tviteru objavila da „novinari ne bi trebalo da budu krivično gonjeni zbog svog rada“. „Vlasti bi trebalo da reformišu zakone o izazivanju panike i nereda“, napisala je Said.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir naveo da je zabrinut zbog hapšenja Raičevića, Živkovića i Đikanovićeve. „Borba protiv lažnih vesti ne bi trebalo da dovodi do privođenja novinara“, ukazao je Dezir.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi