Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  IFJ pozvao na akciju da Asanž bude oslobođen zbog Kovida 19
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

26. 03. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

IFJ pozvao na akciju da Asanž bude oslobođen zbog Kovida 19

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je povodom odbijanja zahteva da osnivač „Vikiliksa“ Džulijan Asanž bude privremeno oslobođen zbog virusa korona danas pozvala na akciju.

„Zbog zdravstvenog stanja Asanž se suočava s povećanim rizikom da oboli od Kovida 19 i može da pretrpi ozbiljne posledice“, navodi IFJ na Tviteru.

Advokati Asanža juče su predali zahtev za njegovo uslovno oslobađanje zbog rizika od zaraze virusom korona u zatvoru. Istakli su da neće moći da ga kontaktiraju zbog pripreme odbrane ukoliko u zatvoru bude karantin.

Ipak, londonski sud odbio je zahtev uz obrazloženje da je Asanževo ranije ponašanje „pokazalo na šta je sve spreman“ i da se, ukoliko ga oslobode „neće vratiti na saslušanje povodom ekstradicije“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsetimo, Asanž se nalazi u zatvoru u Londonu u kojem čeka ishod postupka za izručenje Sjedinjenim Američkim Državama koje ga, između ostalog, terete za zaveru i špijunažu u vezi s objavljivanjem američkih državnih tajni. Ukoliko bude proglašen krivim prema svim tačkama optužnice čeka ga kazna od 175 godina zatvora.

Asanža je 11. aprila prošle godine uhapšen nakon što mu je Ekvador posle sedam godina ukinuo azil i oduzeo državljanstvo zbog optužbi za špijunažu i silovanja.

Inače, tužilaštvo u Švedskoj odustalo je u novembru prošle godine od istrage protiv Asanža zbog optužbi za silovanje iz 2010. godine. Asanž je, inače, izbegao izručenje Švedskoj 2012. godine zatraživši azil u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi