Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  Nova stranka – Iza REM-a se krije režim koji brutalno kontroliše medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

04. 06. 2020.

Autor: J. Pešić Izvor: UNS

UNS pita stranke u Srbiji

Nova stranka – Iza REM-a se krije režim koji brutalno kontroliše medije

„Odgovornost za slobodu medija treba da preuzme neka državna institucija, recimo Vlada Srbije ili Ministarstvo informisanja. Regulatorno telo za elektronske medije (REM) može da bude samo korektivni faktor“, stav je „Nove stranke“ o promeni zakonskog okvira koji reguliše rad REM-a.

„Nova stranka“ za Udruženju novinara Srbije (UNS) kaže da se danas, iza „navodno nezavisne institucije REM-a krije režim koji brutalno kontroliše medije“.

Samoregulatorno telo za štampane i onlajn medije - Savet za štampu, za stranku „Novu stranku“, „ima značajnu ulogu i svoj posao radi solidno“. Ipak, kažu, „odgovornost mora biti na državnim organima, jer se oni u protivnom kriju iza takozvane nezavisnosti regulatornog tela“.

„Nova stranka“ je UNS-u odgovorila da „ veliki uticaj medija, ne samo u Srbiji, već i svuda na svetu“ ima uticaj na rezultate izbora u Srbiji i da su upravo zato oni tema svih političkih rasprava.

„Slobodni mediji, uz utemeljene demokratske institucije, osnova su demokratskog društva u kome je javnost podataka, koji su od važnosti za život građana i države, najbolja zaštita od kriminala, korupcije, fašizma, primitivizma...“, navode u ovoj stranci.

U „Novoj stranci“ za UNS kažu da prema njihovom mišljenju, „obeležje“ objektivnih i profesionalnih medija danas bi mogli da ponesu pojedini nedeljnici, poput NIN-a, Vremena i Novog magazina.

Od dnevnih listova, kažu, to obeležje nosi „jedino dnevni list ‘Danas’“, a od televizija N1 i Nova S, kao i „neki izuzeci, poput emisije ‘Pravi ugao na RTV-u, kao i pojedine lokalne televizije“.

Iz ove stranke za javne servise RTS i RTV kažu da su „najvećim delom bilten i razglasna stanica vladajućeg režima“. Njihovo finansiranje, navode, nije sporno, već je „upotreba tog novca netransparentna“.

„Lek je da se kroz demokratizaciju društva dođe do sistema izbora rukovodećeg kadra koji garantuje profesionalnost, tačnost i objektivnost“, odgovaraju u „Novoj stranci“ o rešenju u izboru rukovodstva javnih servisa.  

Na pitanje ko ugrožava rad novinara u Srbiji u „Novoj stranci“ odgovaraju da je to vlast koja svakodnevno, na nebrojeno načina to radi, kao i da su oni to „nebrojano puta“ isticali.

„Počevši od pretnji, javnih uvreda, etiketiranja, preko psihičkog i fizičkog terora, ugrožava se i bezbednost medijskih radnika, ali i osnovno načelo kojim bi, u svom radu trebalo da se vode, a to je istina“, kažu za UNS u ovoj stranci.

Navode da „apsolutno" podržavaju zahtev UNS-a da se obezbede kolektivni ugovori za novinare i medijske radnike, te da je njihov stav da takav ugovori treba da postoje u svim oblicima zapošljavanja građana.

Na pitanje ko su bolje informisani novinari i političari u „Novoj stranci“ kažu da su oni, ali i svi građani informisani „koliko žele da budu, koliko su profesionalni i iskreni i koliko žele dobrog svom društvu i svojoj državi“.

UNS je, inače, poslao pitanja na oko 20 adresa stranaka i pokreta koji učestvuju na predstojećim izborima, ali onima koji su se odlučili za bojkot da iznesu svoje poglede na položaj medija i novinara, finansiranje javnih servisa i izbor njihovog rukovodstva, ali i na zakonska rešenja u vezi sa radom REM-a i Saveta za štampu. Njihovi odgovori biće objavljeni na sajtu UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi