Naslovna  |  Aktuelno  |  UNS vesti  |  „Zelena stranka“: Rad Saveta za štampu da ostane isti, a REM-a promeniti
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

UNS vesti

05. 06. 2020.

Autor: J. P. Izvor: UNS

UNS pita stranke u Srbiji

„Zelena stranka“: Rad Saveta za štampu da ostane isti, a REM-a promeniti

Savet za štampu mora da ostane samoregulatorno telo kome je potrebno pružiti najširu društvenu podršku kako bi se unapredili profesionalni i etički standardi u novinarstvu, a rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM) treba potpuno promeniti, stav je „Zelene stranke“.

Udruženju novinara Srbije (UNS) je u toj parlamentarnoj stranci odgovoreno da dosadašnji način izbora članova saveta REM-a nije uspeo da obezbedi nezavisnost tog tela, kao i da zato „novo medijsko zakonodavstvo treba ozbiljno da promisli kako da se ona obezbedi“.

Za „Zelenu stranku“ medijska situacija u Srbiji je „poražavajuća“, ali su istovremeno „ponosni“ na novinarku portala Nova.rs Anu Lalić, kao i „ostale hrabre novinare koji poštuju i cene svoj posao i znaju da je osnova zdravog društva u istini i pravilnom informisanju“.

„Izveštavanje u Srbiji uslovljeno je političkim i ekonomskim pritiscima na vlasnike medija i zaposlene. Retki primeri izveštavanja zasnovanih isključivo na činjenicama dolaze iz redakcija posvećenih istraživačkom novinarstvu“, rekli su UNS-u u ovoj stranci.

Dodaju da, ipak, i u tim redakcajma „uređivačka politika ne obuhvata sve teme od javnog interesa u Srbiji, pre svega na ekološke“. „Objektivno novinarstvo preselilo se u onlajn sferu, a javno mnjenje se kreira u značajnoj meri putem društvenih mreža“, navodi ova stranka.

U „Zelenoj stranci“ smatraju da je „važno postojanje javnog, ali objektivnog i nezavisnog javnog servisa“, kao i da se istovremeno zalažu i „za nezavisno i transparentno upravljanje tim servisima“.

„Da bi ispunili svoju funkciju, javni servisi moraju da budu uređivački,  organizaciono i finansijski nezavisni. Trenutno ni jedan od tih uslova nije ispunjen i kao posledicu imamo pristrasne informativne sadržaje i druge programe koji kvalitetom ne zadovoljavaju potrebe današnje publike“, ističu.

UNS-u su u toj stranci rekli da mediji „sigurno“ imaju uticaj na konačan rezultat izbora i da se zato nadaju da će se Udruženje založiti da sve stranke dobiju jednake mogućnosti i da njihov glas dođe do građana.

„Uticaj medija je ogroman, jer ne postoji ravnoteža ni u kvantitetu ni u kvalitetu izveštavanja o svim akterima i procesima na političkoj sceni. Tokom vanrednog stanja, vlast je iskoristila i pandemiju za sprovođenje svoje kampanje“, navode.

Na pitanje ko ugrožava rad novinara u Srbiji u „Zelenoj stranci“ odgovaraju da su novinari „izloženi pritiscima organa vlasti“, što pokazuje i slučajevi privođenja novinarke Lalić i „najekstremniji“ paljenje kuće Milana Jovanovića u Grockoj.

Kažu da podržavaju zahtev UNS-a da se obezbede kolektivni ugovori za novinare i medijske radnike, zato što su ti ugovori potrebni za radni i profesionalni status novinara.

Na pitanje ko su bolje informisani novinari ili političari u „Zelenoj stranci“ kažu da su „nažalost“ političari danas glavni urednici medija, kao i da to mora da se promeni na predstojećim izborima.  

UNS je, podsetimo, poslao pitanja na oko 20 adresa stranaka i pokreta koji učestvuju na predstojećim izborima, ali onima koji su se odlučili za bojkot, da iznesu svoje poglede na položaj medija i novinara, finansiranje javnih servisa i izbor njihovog rukovodstva, ali i na zakonska rešenja u vezi sa radom REM-a i Saveta za štampu. Njihovi odgovori biće objavljeni na sajtu UNS-a.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi