Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Budžeti Pančeva i Novog Pazara suprotni Zakonu o javnom informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

30. 01. 2015.

Izvor: NUNS

Budžeti Pančeva i Novog Pazara suprotni Zakonu o javnom informisanju

Nezavisno udruženje novinara Srbije upozorava da su skupštine gradova Novi Pazar i Pančevo usvojile budžete za 2015. godinu suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima (ZJIM).

Naime, u budžetima Novog Pazara i Pančeva nisu predviđena nikakva sredstva za sufinansiranje medijskih projekata, kako to nalaže pomenuti zakon, već isključivo subvencije namenjene lokalnim javnim informativnim preduzećima, što je zakonom zabranjeno. 

Zakon veoma jasno propisuje obavezu lokalne samouprave da iz budžeta obezbedi sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i raspoređuje ih na osnovu sprovedenog javnog konkursa (član 17. stav 1. ZJIM). Istim zakonom je od 1. jula 2015. godine zabranjeno finansiranje izdavača medija iz javnih prihoda, osim u skladu sa odredbama članova 17-28. ovog zakona (član 143. stav 1. ZJIM). Sredstva za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa odredbama čl. 17-28. ovog zakona, opredeljuju se u budžetima Republike Srbije, autonomne pokrajine, odnosno jedinica lokalne samouprave, najkasnije počevši od budžeta za 2015. godinu (član 143. stav 6. ZJIM).

 Budžetom Novog Pazara za 2015, usvojenim 28. novembra prošle godine, predviđeno je subvencionisanje Javnog preduzeća za informisanje Novi Pazar  (Regionalna TV) sa ukupno 73,1 miliona dinara, što je neznatno manje od iznosa koji je ova lokalna medijska kuća dobila iz gradskog budžeta u 2014. godini. Gradski budžet nigde ne pominje projektno sufinansiranje projekata javnog informisanja. 

Ni u Budžetu Pančeva za 2015. nema ni slova o sufinansiranje medijskih projekata. Celokupna sredstva namenjena informisanju, 60, 1 miliona dinara, opredeljena su za subvencije Javnom preduzeću Radio televizija Pančevo. Za razliku od Novog Pazara, Pančevo je značajno povećalo sredstava za svoju RTV u odnosu na 2014. Kada su subvencije iznosile 47,2 miliona.

Subvencije javnim poreduzećima u ova dva grada predviđene su budžetima za celu 2015. godinu uprkos odredbama ZJIM koje propisuju da je od 1. jula dozvoljeno isključivo projektno sufinansiranje medija.

NUNS je 15. decembra tražio sastanak sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom   Mahmutovićem kako bi razjasnili „neke nedoumice i pitanja u vezi sa budžetskim sredstvima namenjenim informisanju“. Predložili smo da u razgovoru učestvuju i predstavnici Odeljenja za medije Misije OEBS. Mesec dana kasnije ponovili smo inicijativu na koju gospodin Mahmutović do danas nije odgovorio.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi