Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs grada Kraljeva za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 02. 2015.

Konkurs grada Kraljeva za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu čl. 8. i 9. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“, broj 126/14) i Rešenja Gradskog veća grada Kraljeva o raspisivanju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva u 2015. godini, broj 011-11/2015-III od 29. januar 2015. godine, Gradsko veće grada Kraljeva upućuje

JAVNI POZIV

za učešće na konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva u 2015. godini

I Predmet konkursa

Predmet konkursa je izbor projekata iz oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva koji će biti sufinansirani sredstvima iz budžeta grada Kraljeva za 2015. godinu u ukupnom iznosu od 14.500.000,00 dinara. Konkurs za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja se raspisuje za projekte -proizvodnje medijskih sadržaja. Projekti koji se predlažu treba da su namenjeni javnom informisanju stanovnika grada Kraljeva o zbivanjima u oblasti ljudskih prava, razvoja demokratije, unapređivanja pravne i socijalne države, zaštite dece i mladih, obrazovanja, kulture, umetničkog stvaralaštva, razvoja nauke, razvoja sporta i fizičke kulture, turizma, privrede, zaštite životne sredine, zdravlja ljudi, informisanja osoba sa invaliditetom i drugih manjinskih grupa.

II Cilj konkursa

Cilj konkursa je podsticanje raznovrsnosti medijskih sadržaja, slobode izražavanja ideja i mišljenja, slobodnog razvoja nezavisnih i profesionalnih medija radi zadovoljavanja potreba građana na teritoriji grada Kraljeva za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života.

III Pravo učešća na konkursu

Na konkursu može učestvovati:

- izdavač medija čiji je medij upisan u Registar medija, koji se vodi u Agenciji za privredne registre;
- pravno lice, odnosno preduzetnik, koji se bavi proizvodnjom medijskih sadržaja i koji ima dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;

Pravo učešća na konkursu nemaju izdavači medija koji se finansiraju iz javnih prihoda.

Učesnik konkursa može konkurisati samo sa jednim projektom na jednom konkursu. Ako je učesnik konkursa izdavač više medija, može na konkursu učestvovati sa jednim projektom za svaki medij.

Konkurs se raspisuje za sufinansiranje projekata čija realizacije ne može biti duža od tri godine.

Učesnik konkursa može podneti zahtev za sufinansiranje projekta u iznosu do najviše 80% vrednosti predloženog projekta, odnosno najviše do iznosa utvrđenog konkursom.

Projekat u smislu ovog konkursa podrazumeva zaokruženu programsku celinu ili deo celine (žanrovska ili vremenska), kojom se doprinosi ostvarivanju javnog interesa.

IV Kriterijumi za ocenu projekata

Projekti prijavljeni na konkurs biće ocenjeni prema meri u kojoj je predložena projektna aktivnost podobna da ostvari javni interes u oblasti javnog informisanja i meri u kojoj učesnik na konkursu pruži veće garancije privrženosti profesionalnim i etičkim medijskim standardima.

Dodatni kriterijumi za ocenjivanje projekata su:

- značaj projekta za ostvarivanje informisanja građana na teritoriji grada Kraljeva,
- doprinos razvoju medijskog pluralizma i raznolikosti medijskih sadržaja na teritoriji grada Kraljeva,
- originalnost i značaj projekta za unapređivanje informisanja na teritoriji grada Kraljeva (kreativnost i održivost projekta),
- realnost budžeta,
- dostupnost većem broju korisnika.

V Rokovi

Konkurs je otvoren do 13. februara 2015. godine. Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti razmatrane.

VI Dokumentacija koju prilaže podnosilac projekta

Učesnik konkursa je obavezan da dostavi popunjenu prijavu za učešće na konkursu na obrascu koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije (obrazac 1-Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja).

Prijavni obrasci su dostupni na internet stranici grada Kraljeva www.kraljevo.org.

Podnosilac projekta je obavezan da priloži sledeću dokumenataciju:

- fotokopiju rešenja o registraciji pravnog lica ili preduzetnika u Agenciji za privredne registre;
- fotokopiju rešenja o upisu u Registar medija;
- fotokopija rešenja Regulatornog tela o izdavanju dozvole za emitovanje programa;
- dokaz da će sufinansirani medijski sadržaj biti realizovan putem medija;
- dokaz da račun izdavača medija, odnosno pravnog lica, odnosno preduzetnika koji je učesnik konkursa, nije blokiran;
- detaljan opis projekta na propisanom obrascu (obrazac 1-Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja);
- detaljno razrađen budžet projekta na propisanom obrascu (obrazac 1-Tabele za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja).

Obrazac 1-Prijava za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja i obrazac 1-Tabele za projektno sufinansiranje iz oblasti javnog informisanja podnose se u 4 primerka, a ostala obavezna dokumentacija u 1 primerku putem pošte ili lično preko pisarnice Gradske uprave grada Kraljeva na adresu: Gradska uprava grada Kraljeva – Kabinet gradonačelnika, Trg Jovana Sarića 1, 36 000 Kraljevo, sa naznakom „za Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja“.

Konkursni materijal se ne vraća.

Konkurs je objavljen na zvaničnoj VEB prezentaciji grada Kraljeva na internet adresi www.kraljevo.org i nedeljnim novinama Ibarske novosti.

VII Poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji da dostave predlog kandidata za članove komisije

Na osnovu člana 24. Zakona o javnom informisanju i medijima („Službeni glasnik RS“, broj 83/14) i člana 21. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja („Službeni glasnik RS“, broj 126/14), Gradsko veće grada Kraljeva upućuje poziv novinarskim i medijskim udruženjima i medijskim stručnjacima zainteresovanim za rad u komisiji da dostave predlog za članove komisije za realizaciju konkursa za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Za člana komisije imenuje se lice koje je nezavisni stručnjak za medije ili medijski radnik i ne sme biti u sukobu interesa niti obavljati javnu funkciju, u skladu sa pravilima o borbi protiv korupcije.

Pravo na predlaganje članova imaju novinarska i medijska udruženja koja su registrovana najmanje tri godine pre datuma raspisivanja konkursa.

Predloge dostaviti u pisanoj formi putem pošte ili lično preko pisarnice Gradske uprave grada Kraljeva na adresu: Gradska uprava grada Kraljeva – Kabinet gradonačelnika, Trg Jovana Sarića 1, 36 000 Kraljevo, sa naznakom „za Konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja“.

Rok za podnošenje predloga kandidata je 13. februar 2015. godine.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi