Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Boljevac raspisao novi, a Kula i Čajetina konkurs neusklađen sa zakonom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 02. 2015.

Izvor: UNS

Boljevac raspisao novi, a Kula i Čajetina konkurs neusklađen sa zakonom

Posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) da konkurs za sufinasiranje projekata u oblasti javnog informisanja u Boljevcu nije u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Pravilnikom o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, opština Boljevac poništila je konkurs i raspisala novi, u skladu sa Pravilnikom i Zakonom.

UNS pozdravlja reakciju opštinskih vlasti u Boljevcu i poziva i druge opštine koje je opomenuo da svoje konkurse usklade sa Pravilnikom i Zakonom.

UNS ističe da je opština Kula raspisala konkurs na koji mogu da konkurišu samo radio stanice i štampani mediji, dok su televizijske stanice i internet portali neosnovano isključeni.

Radio stanice i štampani mediji, kako je navedeno u konkursu ove opštine, moraju „obavljati predmetnu delatnost neprekidno najmanje pet godina, i u prethodnih godinu dana ne smeju biti dužnici u prinudnoj naplati“.

Za UNS je neprihvatljiv uslov da mediji u prethodnoj godini ne smeju biti dužnici u prinudnoj naplati jer je to, nažalost, čest slučaj zbog teškog ekonomskog položaja medija, kao i blokade računa za koje se kasnije utvrdi da nisu u skladu sa propisima.

Takođe, u konkursu se insistira da mediji koji konkurišu moraju postojati pet godina. UNS ističe da ako je medij registrovan u Agenciji  za privredne registre, kako je propisano Zakonom, on treba da konkuriše pod ravnopravnim uslovima, bez obzira na broj godina postojanja.

UNS je obavestio i opštinu Čajetina da uz konkurs nisu raspisali poziv novinarskim i medijskim udruženjima da predlože članove konkursne komisije, kako je to predviđeno Pravilnikom i Zakonom, i pozvalo je da u najkraćem roku poziv raspiše.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi