Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Konkurs opštine Kikinda za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

04. 02. 2015.

Konkurs opštine Kikinda za sufinansiranje medijskih projekata

Na osnovu člana 17, 18. i 20. Zakona o javnom informisanju i medijima(„Sl.glasnik RS“, br. 83/14) OPŠTINSKO VEĆE OPŠTINE KIKINDA RASPISUJE KONKURS ZA SUFINANSIRANjE PROJEKATA PODSTICANjA INFORMATIVNIH SADRŽAJA MEDIJA ZA 2015. GODINU

Ukupan iznos sredstava sa pripadajućim porezima koji se raspodeljuje je 13.000.000,00 dinara za medije kojima su osnivači privredna društva (privatna preduzeća)

Konkursom za sufinansiranje projekata podsticanja informativnih sadržaja medija odobravaju se sredstva za realizaciju projekata uvođenja, poboljšanja ili proširenja programskih sadržaja u pisanim ili elektronskim javnim glasilima, koji se distribuiraju ili emituju na teritoriji opštine Kikinda, a od posebnog su značaja za javno informisanje građana.

Sredstva se odobravaju za sledeće namene: sufinansiranje proizvodnje novih i obnovljenih programskih sadržaja, afirmaciju multikulturalnosti, razvoj višejezičnosti i interkulturalizma u javnim glasilima značajnim za ostvarivanje javnog interesa građana opštine Kikinda, što podrazumeva uvođenje, poboljšanje  ili proširenje  programskih sadržaja u novinama ili elektronskim javnim glasilima na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih zajednica, koji se posebno odnose na ekonomsku, društvenu i kulturnu problematiku, manjinske društvene grupe, pitanja iz oblasti socijalne zaštite, društvene brige o deci, položaja mladih ili starijih građana, rodnu ravnopravnost, zaštitu životne sredine.

I PREDMET, CILj I KRITERIJUMI

Predmet konkursa je: sufinansiranje novih  ili obnovljenih sadržaja javnih glasila značajnih za ostvarivanje javnog interesa građana u oblasti informisanja.

Cilj konkursa je podsticanje pluralizma medijskih sadržaja, podizanje kvaliteta i raznovrsnosti javnog informisanja, afirmacija multikulturalnosti, razvoj interkulturalizma, podsticanje višejezičnih programa, unapređenje programskih sadržaja javnih glasila, razvoj obrazovanja i negovanje jezika i kulture, pitanja iz oblasti socijalne zaštite, društvene brige o deci, položaja mladih i starijih građana, rodnu ravnopravnost, manjinske društvene grupe, zaštitu životne sredine i održivi razvoj,  i druge aktuelne teme.

Kriterijumi za ocenjivanje projekata su: značaj projekta za ostvarivanje prava na javno informisanje građana opštine, kvalitet, kreativnost, aktuelnost i značaj projekta za unapređenje prava na informisanje i jezičkog i kulturnog identiteta pripadnika nacionalnih zajednica, finansijska konstrukcija koja garantuje izvodljivost i održivost projekta. Prednost imaju projekti  koji su dostupni većem broju korisnika i programi višejezičnog, multikulturnog i interkulturalnog sadržaja.

II USLOVI, PRAVO UČEŠĆA NA KONKURSU

Predloženi projekat se mora realizovati preko javnog glasila koje je od posebnog značaja za javno informisanje građana.

Pravo podnošenja prijave na konkurs imaju osnivači javnih glasila, i to: privredna društva (privatna preduzeća) i audio i video produkcije koje imaju potpisane ugovore o emitovanju sa emiterima radijskog i televizijskog programa, koji su upisani u Registar javnih glasila.  

Na konkursu ne mogu učestvovati :

-      osnivači javnih glasila koji većinu prihoda ostvaruju od pretplate ili druge mesečne nadoknade za svoje usluge,  

-      osnivači javnih glasila koji primaju subvenciju po drugom osnovu iz Budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Podnosioci prijave  mogu podneti samo jedan predlog projekta po javnom glasilu.

III OCENjIVANjE PROJEKATA, ODLUČIVANjE I ROKOVI

Podnete prijave razmatra komisija koju imenuje predsednik opštine Kikinda po predlogu medijskih stručnjaka i udruženja novinara.

Rok za podnošenje predloga članova komisije je jednak roku trajanja konkursa.

Konkursna komisija neće razmatrati:

-      prijave podnosilaca koji ne ispunjavaju uslove po konkursu, odnosno nemaju pravo učešća na konkursu,

-      neblagovremeno podnete prijave, 

-      nepotpune prijave,

-      prijave podnosilaca kojima su ranije odobrena sredstva, a nisu podneli izveštaj o namenskom korišćenju istih,

-      prijave sa nepotpunom dokumentacijom,

Konačno rešenje o raspodeli sredstava donosi predsenik opštine, na predlog konkursne komisije, i protiv tog rešenja ne može se upotrebiti pravno sredstvo.

Konkurs je otvoren do 25. januara 2015. godine.

IV PRIJAVE I INFORMACIJE U VEZI SA KONKURSOM

Prijave na konkurs, uz prateću dokumentaciju, podnose se na formularima koji se mogu naći na sajtu: : www.kikinda.org.rs

Prateća dokumentacija:

-      fotokopija rešenja o upisu osnivača u Registar privrednih subjekata

-      fotokopija rešenja o upisu u Registar javnih glasila

-      fotokopija potvrde o poreskom identifikacionom broju

Prijave se obavezno podnose na sledeći način: 

1.  Jedan primerka putem pošte na adresu:

Opština Kikinda, Trg srpskih dobrovoljaca 12, 23300 Kikinda sa naznakom za Konkurs za sufinansiranje projekata podsticanja informativnih sadržaja medija, ili predajom na pisarnicu Uslužnog centra opštine Kikinda, na istoj adresi.

Korisnik sredstava je dužan da projekat realizuje do 31. decembra 2015. godine i d Sekretarijatu društvenih delatnosti dostavi izveštaj o namenskom utrošku sredstava, najkasnije 15 dana nakon realizacije projekta.   

PREDSEDNIK OPŠTINE

PAVLE MARKOV

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi