Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  O medijskim projektima iza zatvorenih vrata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

15. 06. 2015.

Autor: R. D. Izvor: Danas

O medijskim projektima iza zatvorenih vrata

Stručna komisija, u čijem su sastavu tri novinara, koja odlučuje o raspodeli 57,2 miliona dinara za medijske projekte u Nišu, odbila je zahtev Lokalnog antikorupcijskog foruma da se u sastav komisije uvrsti građanski posmatrač, koga bi delegiralo ovo samostalno i nezavisno gradsko telo.

Osnov za podnošenje zahteva LAFa je Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji predviđa institut „građanskog posmatrača“, a koji je kao dokument jednoglasno usvojila Skupština grada.

U Stručnoj komisiji za ocenu projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2015. godini nalaze se dugogodišnji novinar Večernjih novosti Dušan Stojanović, koji je predložen kao „nezavisni stručnjak za medije“, glavni i odgovorni urednik vranjskog „OK Radija“ Goran Vladković, koga je predložio ANEM, i Biljana Ljubisavljević, dopisnica agencije Beta i portala Jugmedija, koju je kandidovalo Društvo novinara Niša.

Zahtev LAF-a odbijen je na prvoj sednici Stručne komisije, održanoj početkom ove sedmice. Komisiju je krajem maja imenovala gradska Uprava za kulturu.

Predsednik Komisije Stojanović je rekao da je predlog LAF-a „jednoglasno odbijen“, a u obrazloženju naveo da je to učinjeno iz praktičnih razloga, a ne sa namerom da se od LAF-a ili javnosti nešto „krije“.

Za internet portal Južne vesti on je precizirao da je ovakva odluka doneta jer je „predlog LAF-a kasno stigao i odugovlačio bi ceo postupak“. Dodao je da „LAF može da ima uvid u dokumentaciju, ali da ne može da prisustvuje sednicama u toku rada stručne komisije“.

Na pitanje da li sednicama mogu da prisustvuju mediji, kazao je da odluka o tome još nije doneta.

U LAF-u negiraju da je predlog kasnio jer je poslat pre prve sednice Stručne komisije.

"U predlogu je navedeno da bi građanski posmatrač imao pravo da prisustvuje sastancima Komisije, ostvari uvid u sva dokumenta i iznosi mišljenje, ali bez prava glasa pri odlučivanju, što su ingerencije posmatrača predviđene Lokalnim planom. Odbijanjem ovog predloga LAF-a poslata je izuzetno negativna poruka u borbi protiv korupcije. Ignorisana je mera iz lokalnog antikorupcijskog plana i isključena je transparentnost u radu gradskih organa i tela, kao i pri odlučivanju o trošenju budžetskih sredstava. Takođe, otvoren je ozbiljan prostor za eventualnu sumnju u koruptivno delovanje pri odlučivanju o dodeli tih sredstava", kaže koordinatorka LAF-a Valentina Krstić za Danas.

Član Izvršnog odbora NUNS-a Predrag Blagojević, inače glodur regionalnog internet portala Južne vesti, čije je sedište u Nišu, kaže da je „šokiran činjenicom da je troje novinara glasalo da o raspodeli novca građana odlučuje iza zatvorenih vrata, bez prisustva javnosti, pa čak i bez predstavnika zvaničnog gradskog antikorupcijskog tela“.

"Opasno je i što su oni donošenjem ovakve odluke doprineli „legalizaciji“ loše prakse po kojoj bi sutra svi gradski funkcioneri bez ikakvih problema mogli da kažu: ’pa, i vi, novinari, odlučivali ste bez prisustva javnosti’ i da nam zalupe vrata", kaže Blagojević za naš list.

Uprava za kulturu i Stručna komisija nisu zvanično objavile broj i nazive projekata, kao ni medije koji su aplicirali za sredstva.

Prema nezvaničnim informacijama, za sredstva konkuriše 31 lokalni, regionalni i nacionalni medij. Aktuelni iznos sredstava opredeljenih za projektno finansiranje medija smatra se „izuzetno velikim“, pošto je u prethodnom periodu godišnje izdvajano pet puta manje.

Prema dostupnim podacima, ovaj iznos „nadmašuje čak i ukupan godišnji prihod svih štampanih, elektronskih i internet medija u Nišu“.

Odbijanje

Načelnik Uprave za kulturu Nebojša Stevanović odbacio je predlog Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, ANEM, NDNV i Lokal pres) da se sastav Stručne komisije proširi sa tri na pet članova. Koalicija je u predlogu pored ostalog navela da će tročlana Komisija imati preterano obiman i težak zadatak, s obzirom „na veliki iznos sredstava predviđen konkursom, najveći u dosadašnjoj praksi sufinansiranja medijskih projekata na lokalnom nivou“.

Stevanović je u obrazloženju odbijanja naveo da Zakon o javnom informisanju i medijima i Pravilnik o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja propisuju da stručna komisija ima pet članova ukoliko na javni konkurs pristigne više od 50 prijava. U Pravilniku je, međutim, navedeno da konkursna komisija „mora“ imati pet članova ukoliko je na konkurs pristiglo više od 50 prijava, ali ne i da mora imati tri, a ne pet članova ukoliko je broj projekata manji od 50.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi