Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi  |  Predsednik opštine Sjenica: Nema sredstava za sufinansiranje medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi

08. 09. 2015.

Izvor: UNS

Predsednik opštine Sjenica: Nema sredstava za sufinansiranje medijskih projekata

„Zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazimo i započetih infrastrukturnih i drugih razvojnih projekata, budžetom opštine Sjenica za 2015. godinu nisu posebno predviđena sredstva za sufinansiranje u oblasti javnog informisanja, zbog čega do sad nije ni raspisan ni sproveden konkurs“, odgovorio je Koaliciji novinarskih i medijskih udruženja predsednik opštine Sjenica Hazbo Mujović.

 

Mujović je istakao da, „ni u samoj Opštinskoj upravi, prema do nedavno važećoj odluci i sistematizaciji, nije postojala posebna organizaciona jedinica koja bi se bavila tim poslovima i bila podrška drugim opštinskim organima u realizaciji važnih poslova, kakvo je i informisanje“.

Mujović u odgovoru Koaliciji dodaje i da je opština Sjenica svesna da bez pravovremenog, kvalitetnog i objektivnog informisanja građana o svim stvarima bitnim za društvenu zajednicu nema ni javnosti rada, ni uspešnog poslovanja i upravljanja.

„Upravo zbog toga, odnosno nepostojanja medija na lokalnom nivou naša opština se nalazi u potpunom ’medijskom mraku’“, rekao je Mujović.

Podsetimo, Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres) pozvala je lokalne samouprave koje to do sada nisu učinile da raspišu konkurse za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima.

U pismu upućenom predsednicima opština i gradonačelnicima u Srbiji, Koalicija je  podsetila da novi medijski zakoni predviđaju povlačenje države na svim nivoima iz vlasništva nad medijima, ali nikako ne i ukidanje odgovornosti republike, pokrajine i lokalne samouprave za informisanje građana.

“Ta odgovornost se sada realizuje kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja i nezavisne komisije za vrednovanje predloga projekata”, navela je Koalicija.

Novinarska i medijska udruženja pozvala su lokalne samouprave da sredstva koja budu opredeljivale za medijske sadržaje po konkursima ne budu simbolična, već u onom obimu koji će obezbediti ostvarenje javnog interesa u sferi informisanja na teritoriji lokalne samouprave, ali i omogućiti da građani budu informisani o stvarima od lokalnog značaja.

Koalicija je preporučila da lokalne samouprave za javno informisanje putem konkursa izdvajaju minimalno dva odsto ukupnog budžeta opštine ili grada.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi