Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Požega bez konkursa za medijske projekte
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

08. 10. 2015.

Izvor: UNS

Požega bez konkursa za medijske projekte

Budžetom za 2015. nisu planirana sredstva za projektno sufinansiranje medija jer opština Požega u potpunosti finansira JP „Televizija Požega“ i JIP „Radio Požega“ do okončanja privatizacije, kaže Dejan Petrović, zamenik predsednika opštine.

 

„Opština Požega nije raspisala konkurs za medije s obzirom na to da se JP „Televizija Požega„ i JIP „Radio Požega“, čiji je osnivač opština, nalaze u postupku privatizacije, sve u skladu sa važećim Zakonom o privatizaciji (Sl.gl. br 83/14), kaže Dejan Petrović, zamenik predsednika opštine Požega. Ipak, rok za privatizaciju je 31. oktobar 2015, a TV i Radio Požega na putu su da dobiju nove vlasnike.     

TV Požega ima potencijalnog kupca od 21. avgusta 2015. kada je jedini zainteresovani Radojica Milosavljević, privatnik iz Kruševca, ponudio 39.000 evra. Do sada je Agenciji uplatio 3.900 evra, odnosno zakonskih 10% od ukupnog iznosa, ali još uvek ugovor sa novim kupcem nije sklopljen i TV Požega radi kao i do sada, kaže urednica Snežana Dragojlović.

Opština Požega je u međuvremenu nastavila da finansira zarade zaposlenih i materijalne troškove prema ugovoru koji na godišnjem nivou iznosi oko 11 miliona dinara.

„Svi sa zabrinutošću gledaju na ishod privatizacije televizije, jer je TV kuća likvidna i ne može otići u stečaj već mora biti ugašena ukoliko se postupak ne završi u zadatom roku“, kaže Snežana Dragojlović.

Televizija ima 12 zaposlenih, prosek godina je 45 i svi su u neizvesnosti, kažu u ovom mediju.

Situacija sa Radio Požegom je nešto izvesnija. Na licitaciji održanoj 1. oktobra, za ovaj medij bila je zainteresovana advokatica Dragana Petrović, inače bivša radnica Radio Požege.

Dragana Petrović je kao jedini ponuđač postala uslovni kupac „Požega radija“ ponudivši 7102 evra.

Ovakav status trajaće do okončanja procedure - uplate novca i potpisivanja ugovora sa Agencijom za privatizaciju, kaže v.d. direktora Saša Petrović, inače suprug Dragane Petrović, koji preuzimanje „Požega radija“ očekuje do kraja oktobra.

Radio Požega je poput TV Požege, u proteklih pet godina kao indirektni budžetski korisnik za izveštavanje o radu javnih preduzeća i objavljivanje informacija od javnog značaja republičkih institucija poput MUP-a, dobijao između 3 i 4 miliona dinara godišnje.

To je bilo dovoljno za zarade zaposlenih, kaže Petrović, i ocenjuje da bi izdvajanje 2% za medije iz lokalnih budžeta dovelo Radio Požegu na isti nivo sufinansiranja kao i do sada, što bi značilo održivost ovog medija.

Petrović veruje da će opština prihvatiti predlog UNS-a jer je, kako kaže, navikla na saradnju sa medijima.

Ipak, zabrinuti su zbog vakuuma koji će nastati u sufinansiranju medija do kraja godine.

„S obzirom na to da će privatizacija lokalnih medija završiti krajem godine, opština Požega će raspisati konkurs za projektno finansiranje medija u narednoj godini“, najavljuje Dejan Petrović, zamenik predsednika opštine Požega.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi