Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Kragujevac najavljuje novi konkurs i manje novca za medije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 10. 2015.

Izvor: UNS

Kragujevac najavljuje novi konkurs i manje novca za medije

Grad Kragujevac će raspisati konkurs za projektno sufinansiranje medija, odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, koji je previđen za kraj oktobra 2015. godine. Iz budžeta grada, za tu svrhu, biće izdvojeno 10 miliona dinara, rečeno je UNS-u u gradskoj upravi.

Na pitanje UNS-a zašto se oduglovači sa raspisivanjem konkursa (koji je prethodno poništen u julu) propisanog Zakonom o javnom informisanju i medijima, od kragujevačkih lokalnih vlasti je stigao odgovor da razumeju zabrinutost za trenutnu situaciju u medijima, ali da je grad Kragujevac u dubokoj finansijskoj krizi. 

- Razumemo vašu zabrinutost za trenutnu situaciju u medijima. Kao odgovor na vaša pitanja želimo da kažemo da nismo neosetljivi na probleme sa kojima se sučavaju zaposleni u medijskim kućama, već duboko saosećamo sa njima. Podsećamo da je grad Kragujevac u dubokoj finansijskoj krizi te činimo ogromne napore da uštedimo na svemu. U takvoj situaciji prioritet su nam jedino neisplaćane obaveze za korisnike socijalnih davanja, i to je jedino na čemu ne želimo da štedimo, naglasili su u odgovoru UNS-u. 

Iako se ranije govorilo o sumi od 40 miliona dinara koju bi trebalo da Grad Kragujevac izdvoji za medijske projekte, u opštini ponovo kažu, da zbog "duboke finansijke krize" nema toliko novca. S obzirom da se čeka rebalans budžeta ne može se tvrditi koliko će tih 10 miliona dinara, namenjenih sufinansiranju medija, biti u odnosu na celokupan budžet. Međutim, gotovo je izvesno da neće biti u okviru poželjnih dva odsto za koje se zalaže Koalicija medijskih i novinskih udruženja, već daleko manji. 

Grad Kragujevac poništio je prethodni konkurs za sufinansiranje medijskih projekata jula ove godine, nakon reakcije Koalicije novinskih i medijskih udruženja, koje su upozorile lokalne vlasti da je poziv medijima neragularan. Gradonačelnik Radomir Nikolić tada nije želeo da preuzme odgovornost za propust, već ju je prebacio na predstavnike medija, objašnjavajući da je konkurs za sufinansiranje medijskih projekata grada Kragujevca poništen jer novinska udruženja nisu predložila članove konkursne komisije. Reagovala je Koalicija (čine je UNS, NUNS, NDNV, ANEM i PU Lokal pres), ukazujući da je takva izjava - netačna i tendenciozna.

Komentari (2)

ostavi komentar
sre

21.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 10:48

Re:

Tačno tako!

Odgovori
ned

18.10.

2015.

anonymous [neregistrovani] u 11:49

nova godina

Verovatno ce Kragujevac raspisati konkurs za novogodisnji program , pa pogledajte koji je datum danas, dok se raspise konkurs oforme komisije i saopste rezultati taman ce moci da se realizuje samo novogodisnji program. Ovo je neozbiljno sve, pa koji projekti u civilizovanim zemljama se realizuju samo mesec dana.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi