Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Mali i veliki konkurs na čekanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

03. 11. 2015.

Izvor: UNS

Grad Novi Pazar još nije raspisao konkurs za projektno finansiranje medija

Mali i veliki konkurs na čekanju

Novi Pazar je među retkim lokalnim samoupravama u Srbiji koja u budžetu nije predvidela sredstva za projektno finansiranje medija. Tek nakon reagovanja i upozorenja novinarskih udruženja da se krše odredbe Zakona o javnom informisanju, usledila je preraspodela sredstava prvim rebalansom budžeta.

 

Od 2,4 miliona dinara namenjenih za dotacije neprivrednim organizacijama, milion je izdvojen za podršku medijskim projektima.

To je saopšteno početkom marta ove godine i novopazarski gradonačelnik Meho Mahmutović je tada rekao da će konkurs biti raspisan "uskoro po završetku pravne procedure“. Mahmutović je tada objašnjavao da je reč o "privremenom konkursu", a posle 1. jula, kada bude privatizovana Regionalna RTV Novi Pazar, novim rebalansom  u gradskom budžetu će biti mnogo više sredstava "za veliki konkurs".

"Privremeni" ili "mali" konkurs nikada nije raspisan. Zbog čega, zainteresovani ne znaju. Odgovor nadležnih uvek je bio isti - "uskoro, dok se završi pravna procedura". U međuvremenu je, 14. avgusta ove godine, privatozovana Regionalna RTV Novi Pazar, za čije polugodišnje finansiranje u gradskom budžetu je bilo predviđeno 68 miliona dinara, samo milion manje nega za celu 2014. godinu.

„Budžet se usvaja na godišnjem nivou, tako da nismo mogli da predvidimo sredstva do početka jula. Onog trenutka kada se ova televizija privatizuje napravićemo novi rebalans budžeta i nepotrošeni novac prebaciti u sredstva za rezerve, a onda ga preraspodeliti u druge namene“, objašnjavao je novopazarski gradonačelnik.

Agencija za privatizaciju 9. oktobra potpisala je Ugovor o prodaji kapitala Regionalne RTV Novi Pazar (Javnog preduzeća za informisanje "Novi Pazar" - kako je zvanični naziv) sa zastupnikom konzorcijuma koji je kupio ovaj medij. Skupština grada Novog Pazara zasedala je, samo četiri dana pre potpisivanja ovog ugovora, i donela treću odluku o rebalansu budžeta za ovu godinu, ali nigde se ne pominju sredstva za „veliki konkurs“ za projektno finansiranje medija. Prvom odlukom o budžetu u gradskoj kasi trebalo je da bude 2 milijarde 540 miliona dinara, posle trećeg rebalansa budžet grada Novog Pazara je 2.596.345.000 dinara. Jedino što u ovom trenutku može da se sazna je da će "privremeni" i "veliki" konkurs biti objedinjeni. Kada, niko ne zna.

Osim Regionalne RTV Novi Pazar, u ovom gradu funkcionišu TV Sandžak i dopisnička mreža svih beogradskih medija. Većina je zainteresovana za konkurs za projektno finansiranje medija.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi