Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Nova Varoš: Vlast poštuje samo zakonske obaveze, ne i preporuke
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 12. 2015.

Izvor: UNS

Nova Varoš: Vlast poštuje samo zakonske obaveze, ne i preporuke

„Samo ukoliko izdvajanje 2% za medije iz budžeta lokalnih samouprava bude zakonska obaveza ta sredstva će biti opredeljena”, kaže Mileva Malešić, direktorka TV Forum koja je odbila da prihvati drastično umanjen iznos za izveštavanje iz Nove Varoši u godini na izmaku.

 

„Svaki nam je dinar važan ali su nam važnija neka strateška opredeljenja definisana u Medijskoj strategiji” obrazlaže Malešićeva i ističe da ponašanju vlasti „kumuju poslušnici iz novinarske profesije”.

Opština Nova Varoš ostaće u pamćenju po iskazivanju moći njenog predsednika Dimitrija Paunovića koji je odluku stručne komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje medija u 2015. godini preinačio po svom nahođenju. Sredstva za „Zlatarske vesti” ostavio je nepromenjena (1,7 miliona), za dve medijske kuće opredelio je više: za „Bukovaču kompani” umesto 600.000-900.000, za „Ča video" iz Čačka umesto 200.000-300.000, dok je za dva medija umanjio iznos: za TV Forum iz Prijepolja umesto 350.000-50.000 i za radio „Lunu" iz Užica umesto 150.000-50.000.dinara. Možda potez predsednika Paunovića nije neobičan jer su u Srbiji mediji navikli na razne reakcije ljudi na vlasti, ali ono što je unikatno jeste da je TV Forum odbila da prihvati novi drastično umanjeni iznos.

- Da li ste ostali pri odluci da ne prihvatite dodeljen iznos od 50.000 dinara umesto 350.000  koliko je konkursna komisija opredelila?

„Da. Ostale smo pri odluci jer sa 50.000 dinara nije mogao da se realizuje ni mali deo projektom planiranih aktivnosti. Konkursna komisija je za naš projekat opredelila 350.000 dinara a predsednik opštine je doneo konačnu odluku, koju mi nismo prihvatile. Takvom odlukom je obesmišljen čitav koncept projektnog sufinansiranja i rad stručne komisije sastavljene od profesionalaca iz medijskih udruženja. Odbijanje da revidiramo budžet projekta na „udeljenih“ 50.000 od strane opštinskog moćnika, predsednika, bez obrazloženja, bilo je jedino moguće rešenje, sve drugo bilo bi ponižavajuće.  Svaki nam je dinar važan ali su nam važnija neka strateška opredeljenja definisana u Medijskoj strategiji. Pratile smo i dešavanja u drugim opštinama. Nezadovoljne smo kako je sve ove godine odrađivano. Našim gestom smo dale do znanja da su konkretna ponašanja nedopustiva”, kaže Mileva Malešić, direktorka TV Forum.

-Da li ste izveštavali iz Nove Varoši iako niste dobili očekivana sredstva?

 „Da, koliko su nam finansijske i kadrovske mogućnosti dozvoljavale (projektom smo planirale angažovanje honorarnog dopisnika iz Nove Varoši što na kraju nije realizovano). Naše informisanje nije zbog predsednika opštine ili drugih moćnika iz vlasti, već zbog građana i građanki ovih lokalnih zajednica. Oni su na kraju i bili na gubitku jer se sa njihovim budžetskim sredstvima  nije valjano  odlučivalo u javnom interesu”, objašnjava Malešićeva.

-Kakav je efekat izazvala vaša odluka na javno mnjenje i da li je izazvala reakciju u opštini Nova Varoš?

„Nije nam poznato da je osim medijske reakcije bilo drugih reakcija”, kaže Mileva Malešić.

-Kako komentarišete postupak predsednika opštine Nova Varoš da izmeni odluku stručne komisije o raspodeli sredstava za sufinansiranje medija?

„Kao bahatost  za koju je, umesto da odgovara, unapređen od opštinskog funkcionera  u načelnika Zlatiborskog okruga. Isti je i  prošle godine izazvao medijsku pažnju kad je raspisao konkurs sa spiskom želja ko i o čemu treba da izveštava iz opštine Nova Varoš. I to mu je tada prošlo kao i ovo sada. Ovakvom njegovom ponašanju nažalost kumuju i  poslušnici iz novinarske profesije. “Veliki medijski profesionalci”  koji  istim projektom obezbedjuju projektno sufinansiranje od svih  opština Zlatiborskog okruga za praćenje, odnosno  slikanje opštinskih moćnika”, kaže direktorka televizije Forum.

 -Da li je Medijska koalicija koja je reagovala javnim protestom učinila dovoljno, odnosno šta mislite da je još mogla da učini?

„Javni protest je u redu, ali mislim da nije dovoljan. Polažem dosta nade i u monitoring koji se radi, ali bez zakonskih obaveza preporuke neće dati željene rezultate. Preporuke da raspišu konkurs nisu ispoštovale sve opštine, među njima je i Prijepolje. Pisali smo, prozivali, ukazivali i nije bilo efekta. Planirana sredstva od 2.000.000 dinara rebalansom su prepolovili, a ni taj milion neće potrošiti na informisanje građana već na plaćanje oglašavanja i promociju funkcionera u pojedinim medijima, njima bliskim”, kaže direktorka televizije sa sedištem u Prijepolju.

-Kako objašnjavate izostanak reakcije Ministarstva za kulturu i informisanje u čijoj je nadležnosti nadzor nad sprovođenjem Zakona o javnom informisanju i medijima?

„Nedopustivo. Valjda su se oslonili na praćenje i reagovanje Medijske koalicije. Znam iz iskustva da lokalne samouprave poštuju i znaju samo  za uredbe Vlade i  nadležnih ministarstava,  a sve druge preporuke ih ne dotiču”, ocenjuje Malešićeva.

-Šta mislite o predlogu UNS-a da lokalni budžeti za sufinansiranje medija izdvajaju 2% od ukupnog budžeta?

„Podržavamo predlog UNS-a, ali može se primeniti samo kao zakonom propisana obaveza. Ovako je bez rezultata, a tako će biti i u budućnosti. U opštinama gde su vlasnici medija i opštinski moćnici ili u bliskim odnosima – rodbinskim ili partijskim, izdvajaće se čak enormne cifre za informisanje, odnosno njihovu promociju, a tamo gde mediji nastoje profesionalno da rade u javnom interesu ostaće bez sredstava u budžetu ili će konkursi za projektno sufinansiranje biti zloupotrebljavani što se dešavalo i ove godine”, zaključuje Mileva Malešić, direktorka TV Forum.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi