Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Gradsko veće Kraljeva uskratilo medijima 5 miliona dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

31. 12. 2015.

Izvor: UNS

Gradsko veće Kraljeva uskratilo medijima 5 miliona dinara

“Gradsko veće Kraljeva neće medijima raspodeliti 5 miliona dinara opredeljenih za sufinansiranje medijskih projekata u ovoj godini”, potvrdio je danas UNS-u gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić. Kako ističe za UNS, “pokušao je sve da se taj novac raspodeli, ali nije bilo vremena“. „Nismo mogli da organizujemo sednicu Gradskog veća u sredu, bilo je kasno, budžetska godina je na kraju, trezori ne rade, mediji ne bi imali vremena da potpišu ugovore i zato smo rešili da ova sredstva ostanu neraspodeljena, a da odmah u januaru raspišemo konkurs za 2016. godinu”, rekao je UNS-u Ilić.

 

Ilić dodaje i da mu je žao što predsednica stručne komisije Amela Bajrović nije bila na sednici Gradskog veća koja je održana u subotu kako bi obrazložila odluku komisije.

“Iako po Zakonu o javnom informisanju i medijima u predlogu komisije za raspodelu sredstava stoji i obrazloženje predloga, kod nas je praksa da predstavnik komisije tu odluku obrazloži članovima Gradskog veća. Tako je bilo i za prethodni konkurs, a naročito je to bilo važno ovaj put jer je ostalo neraspodeljeno 2.100.000 dinara. Želeo sam da komisija pogleda i projekte medija koji nisu ni razmatrani jer nisu dostavili Gradu finansijske izveštaje na vreme, međutim komisija me je naknadno obavestila da zbog kratkog roka nisu u mogućnosti da pogledaju i te projekte i da ostaju pri svom stavu”, kaže Ilić.

Podsetimo, vlast u Kraljevu rebalansom budžeta izdvojila je još pet miliona dinara za sufinansiranje medijskih projekata.

Komisija sastavljena od predstavnika novinarskih i medijskih udruženja- Amela Bajrović (predlog NUNS-a i NDNV-a), predsednica, Petar Jeremić (predlog UNS-a) i Goran Šljivić, medijski stručnjak, nije predložila raspodelu svih 5 miliona jer većina medija nije blagovremeno opravdala ranije dodeljena sredstva, a jedan broj njih na konkurs se javio sa nepotpunom ili neodgovarajućom dokumentacijom. Tako od 16 priloženih projekata devet nije razmatrano.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Kraljevačke televizije – KaTv Slavko Janošević za UNS ističe da je od većih medija u Kraljevu, samo ova televizija po predlogu komisije trebalo da dobije sredstva.

“Sredstva nije trebalo da dobiju ni 'Ibarske novosti', ni TV Melos. Od tri veće televizije, samo smo je naš projekat bio odobren, ali sada je taj novac propao. Ovo je kreativni način izigravanja Zakona o javnom informisanju i medijima, a sve zbog političkih interesa da se ‘namire’ i druge televizije. Videćemo šta ćemo dalje i da li možemo da pravnim sredstvima ostvarimo naša prava. Nama je 1.400.000 dinara praktično ukradeno. Našli su još jedan način kako od medija i novinara uzeti novac”, rekao je Janušević.

Predsednica komisije Amela Bajrović kaže za UNS da joj je žao što je odlučeno da se novac ne raspodeli.

„Članove komisije još uvek niko nije zvanično obavestio o tome da li će ili ne novac biti raspodeljen i kako. Ako je tačno da od toga neće biti ništa, meni je stvarno žao. Kraljevo je moglo da bude primer kako je konkurs sproveden po svim zakonskim pravilima. Bio im je dobar konkurs, projekti koje smo ocenjivali su bili kavlitetni i stvarno je šteta što se ovako završilo. Razočarana sam, pre svega zbog medija koji su na taj novac računali, ali i građana Kraljeva i okoline koji neće dobiti informacije koje su mogli dobiti sprovođenjem tih projekata“, rekla je Bajrović.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi