Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Sprečite diskreciono trošenje javnog novca za medije u vreme kampanje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 03. 2016.

Izvor: boom93.com, BIRODI

Sprečite diskreciono trošenje javnog novca za medije u vreme kampanje

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozivao je premijera i koordinatora borbe protiv korupcije, Aleksandra Vučića, da koristeći svoju, pre svega nesumljivu političku moć, spreči da se po drugi put za manje od godinu dana potroši više od 100.000.000 dinara na finansiranje medijskih sadržaja koji su u funkciji promocije lokalne samouprave kojom upravlja stranka čiji je Vučić predsednik i sa njima partijski i interesno povezani vlasnici medija.

Sve to suprotno zakonu koji definiše da se ovaj novac koristi za zaštitu interesa građana u medijima.

U prilog ovome govori više činjeica, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da se radi o jednom od najvećih medijskih konkursa u Srbiji, kao i da se konkurs raspisuje u vreme predizborne kampanje, BIRODI apeluje na premijera da se angažuje i da u konsultaciji sa Ministarstvom kulture i informisanja spreči realizaciju konkursa oko koga se situacija dodatno komplikuje.

Naime, neprihvatanje Građanskog posmatrača kao i na prošlogodišnjem konkursu od strane novoizabrane Stručne komsije većinom od dva na prema jedan člana rezultiralo je ostavkom Petra Jeremića iz UNS-a na mesto člana, čime je pokazao osećaj za javni interes značaj i značaj poštovanja integriteta profesije.

Ostavkom Petra Jeremića Stručna komsija je izgubila legalitet, a pravni okvir za takve slučajeve ne postoji.

U nadi da će Srbije biti država sistemske borbe protiv korupcije, a ne država čija borba protiv korupcije zavisi pre svega od pofesionalnog integriteta pojedinca, BIRODI zahteva od premijera da pomogne da se realizuju preporuke LAF-a, tako što će nova Stručna komsija biti izabrana po kriteijumima koje je definisalo ovo nezavisno telo za borbu protiv korupcije Grada Niša, koje je uzus za lokalna tela za borbu protiv korupcije koja su predviđena Nacionalnom strategijom za borbu protiv korupcije.

Komentari (1)

ostavi komentar
pon

28.03.

2016.

Слободан Ћук [neregistrovani] u 22:41

"НЕСУМЉИВО"

Сасвим је "несумљиво" да сте ви неписмени. Онај ко је спреман да другима приписује грешке, критикује и држи придике, морао би макар да познаје језик на којем то чини, али за БИРОДИ (ма шта то било), то правило не важи. Да је другачије, онда би знали да у српском језику не постоји реч несумљиво и да се то учи у првим разредима основне школе. Овако, важно је да се неко или нешто опљуне, па макар и неписмено.
П.С.
Уредниче, молим Вас да не објављујете неписмене текстове, јер ово читају новинари, професионалци, а не неписмени друштвено-политички радници.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi