Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

02. 04. 2016.

Autor: H. D. Izvor: Danas

Transparentno o projektima

Prva godina projektnog sufinansiranja medija u Srbiji pokazala da pojedine lokalne samouprave nisu napravi način razumele svrhu takvog mehanizma što vodi potencijalnim zloupotrebama koje i dalje ostavljaju široko polje uticaja na uređivačku politiku medija, saopštila je Agencija za borbu protiv korupcije.

Agencija je navela da se zbog toga pojavljuju problemi kao što su sprovođenje konkursa koji nisu uvek u skladu sa zakonom, nepropisno i neadekvatno sastavljanje konkursnih komisija i netransparentni konkursni postupci.

U Nacionalnoj strategiji za borbu protiv korupcije između ostalog predviđeno je ispunjavanje cilja koji se odnosi na transparentno finansiranje medija i Agencija povodom toga "poziva sve organe javne vlasti u Srbiji da obezbede puno poštovanje strateških dokumenata i zakonskih propisa u oblasti konkursnog sufinansiranja medija". 

Agencija je istovremeno podržala zahtev Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš da se u rad Stručne komisije za ocenu medijskih projekata, koji su pristigli na ovogodišnji niški konkurs uvrsti građanski posmatrač koji je inače predviđen Lokalnim planom za borbu protiv korupcije, za čije je sprovođenje nadležan LAF. 

Ona je pozvala i niške organe javne vlasti da "stvori uslove za primenu Lokalnog plana", podsećajući da je Niš jedan od prvih gradova u Srbiji koji je usvojio takav Lokalni plan i formirao samostalno i nezavisno telo nadležno za njegovu realizaciju.

Stručna komisija za ocenu medijskih projekata na niškom konkursu je prošle sedmice većinom glasova odbila predlog LAF-a, da u njenom radu učestvuje građanski posmatrač, bez prava glasa pri odlučivanju. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi