Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Radio City: Leskovac da poništi rešenje o sufinansiranju medijskih projekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 04. 2016.

Izvor: NUNS

Radio City: Leskovac da poništi rešenje o sufinansiranju medijskih projekata

Rešenjem o raspodeli sredstava po konkursu grada Leskovca za sufinasiranje medijskih projekata u 2016. godini grubo je povređen Zakon o javnom informisanju i medijima, smatra redakcija niškog Radio City i traži da se to rešenje “odmah poništi”.

“Rešenjem o raspodeli sredstava po raspisanom Konkursu za sufinasiranje projekata za ostarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini učinili ste grubu povredu Zakona o javnom informisanji i medijima, Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja i samog Konkursa za sufinasiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja teritoriji grada Leskovca u 2016. godini.

U obrazloženju Vašeg Rešenja stoji da projekti koji ne ispunjavaju formalne uslove, a među njima i projekat zainteresovanog lica Radio City OD Niš, nisu ni razmatrani od strane komisije. Pritom, proveru tehničke ispravnosti dokumentacije, odnosno ispunjenja formalnih uslova je vršila sama komisija, što ne spada u njenu zakonsku nadležnost.

U glavi 5. (Rokovi za prijavu) Konkursa koji ste raspisali, stoji da proveru podnete dokumenacije i ispunjenost uslova za učešće na Konkursu i poštovanje rokova vrši Gradska uprava za društvene delatnosti, a ne komisija. Takođe, dalje se navodi da učesnik konkursa koji je podneo projekat sa nepotpunom ili neprecizno popunjenom dokumentacijom, se obavešrtava da nedostatak otkloni u naknadno određenom roku. Projekat učesnika konkursa koji u naknado određenom roku ne dostavi traženu dokumentaciju, neće se uzeti u razmatranje.

S obzirom da učesnike konkursa kod kojih su uočeni nedostaci niste obavestili o tome da u određenom roku dostave potrebnu dokumentaciju, počinili ste diskriminaciju učesnika konkursa čiji projekti nisu uzeti u razmatranje, a među kojima je i zainteresovano lice  Radio City OD Niš.

Podsećam da član 17. Zakona o javnom informisanju i medijima propisuje obavezu organa javne vlasti da sredstava iz budžeta opredeljena za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja rasporedi na osnovu principa o dodeli državne pomoći i zaštiti konkurencije, bez diskriminacije.

Konačno, član 24. Pravilnika o sufinansiranju projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja obavezuje rukovodioca organa koji je raspisao konkurs, da ukoliko uoči da je komisija dala predlog suprotno odredbama ovog pravilnika i konkursa, ili da sadrži drugu očiglednu grešku, zatraži od komisije da ispravi nepravilnosti ili greške u određenom roku.

Zbog svega navedenog, pozivamo rukovodioca organa koji je odgovoran za sprovođenje ovog konkursa na teritoriji Grada Leskovca, da odmah poništi Rešenje o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinasiranje projekata za ostarivanje javnog interesa o oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca u 2016. godini i postupi u skladu sa zakonom.

Takođe Radio City O.D. Niš će u propisanom roku pred nadležnim sudom povesti upravni spor protiv organa koji je raspisao Konkurs za sufinasiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja teritoriji grada Leskovca u 2016. godini, a o načinu na koji je konkurs realizovan, obavestiti Ministarstvo kulture i informisanja i sva medijska udruženja u Srbiji”, navodi se u dopisu niškog Radio City.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi