Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Finansiranje medija pod uticajem politike
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 04. 2016.

Izvor: RTV, Magločistač

Finansiranje medija pod uticajem politike

Novac poreskih obveznika na medijskim konkursima u Subotici dobijaju i organizacije bliske pojedinim političkim strankama, a tokom izbora projekata za finansiranje dešavaju se politički pritisci, objavio je danas portal Magločistač.

 

Istraživanje tog portala pokazalo je da su u Subotici od 2014. godine novac za isti medij, list Dani, dobijala tri različita podnosioca predloga projekta.

Magločistač je objavio da je konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja raspisan 23. marta 2015 godine, a na njega je pristigla 31 prijava. Ukupno je dato 25.796.200 dinara, za 20 medijskih projekata. Najviše novca, osam miliona dinara, dobila je Fondacija Panonija, osnivač RTV Pannon, iza koje slede Euro Alfa, kao osnivač RTV CITY, sa oko četiri miliona dinara i RTV YU ECO sa 3,8 miliona dinara.

Kako se navodi u istraživanju, četvrto medijsko preduzeće po visini dodeljenog novca – Magazin Dani – dobilo je 2,5 miliona dinara. Bio je to treći pokušaj oživljavanja istoimenog lista koji ne izlazi od 2011. godine.

Milutin Mitrić, u to vreme honorarni saradnik Dana, bio je predsednik tročlane Komisije koja je odlučivala o raspodeli sredstava.

Na pitanje da li je bilo pritisaka prilikom odlučivanja o dodeli sredstava, Mitrić je rekao za portal Magločistač da je bilo "teškog dodvoravanja" i pritisaka na članove Komisije, ali im oni nisu podlegli.

Gradonačelnik Jene Maglai potvrdio je da je bilo ozbiljnih političkih pritisaka na Komisiju, kao i "da su apetiti mnogih subotičkih medija veoma visoko podignuti".

"Moram još jednom naglasiti da je bilo veoma ozbiljnih pritisaka vezano za te pare, ljudi iz Komisije su odradili posao savesno, odgovorno i stručno", rekao je Maglai.

Fondacija Panonija za projekat "Opšteobrazovni program o dešavanjima u gradu Subotici" dobila je osam miliona dinara na konkursu iz 2015. godine, u vreme kada Savezu vojvođanskih Mađara (SVM) pripadaju neke od najbitnijih poluga vlasti u gradu. U 2014. godini Panonija je dobila 5,7 miliona dinara.

Neki osnivači Fondacije Panonija, navodi se u istraživanju, su sada bivši funkcioneri SVM-a, koji su se priključili udruženju Mađarski pokret, osnovanom u avgustu 2015. godine.

Na poslednjem konkursu 2015. godine, 170.000 dinara za TV produkciju Bajmočka hronika dobija Bunjevački kulturni centar Bajmok, čiji je zastupnik Branko Pokornić, član odborničke grupe SPS-a u lokalnoj skupštini. Ovo udruženje, koje ranije nije dobijalo novac na konkursima u vezi sa medijskom delatnošću, redovno dobija novac na konkursima za finansiranje programa i projekata u kulturi.

Od 2013. godine na konkursima novac dobija i Boris Bajić, sin zamenika predsednika Skupštine i predsednika Saveza bačkih Bunjevaca Mirka Bajića, navodi se na portalu Magločistač.

U istraživanju se dodaje i da je novoosnovana Hrvatska udruga novinara Cro-news za projekat CrOnline dobila 200.000 dinara na konkursu iz 2015. godine. Udruga novinara Cro-info, čiji je jedan od zastupnika odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Ivan Ušumović, za TV program na hrvatskom jeziku Hrvatska panorama dobija 710.000 dinara.

Istraživanje Magločistača pokazalo je da novi medijski zakoni nisu rešili sve probleme u finansiranju medija i da je uticaj politike na raspodelu novca prisutan.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi