Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Rakovic: Odluka o raspodeli novca još nije usvojena
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

13. 05. 2016.

Autor: Z. Miladinović Izvor: Danas

Rakovic: Odluka o raspodeli novca još nije usvojena

Članica Stručne komisije za ocenu medijskih projekata u Nišu Maja Rakovic, negirala je juče tvrdnje da je ta komisija na sumnjiv način odlučila da ubedljivo najviše budžetskih sredstava, oko 75 odsto, dobiju mediji bliski vlasti (SNS-u), navodeći da odluka o raspodeli sredstava „uopšte nije doneta“.

Informacije o ovakvoj raspodeli prethodno su izneli City radio i internet portal Južne vesti u dopisu načelniku Uprave za kulturu, zahtevajući od njega da je ne potvrdi svojim rešenjem, a da komisiju raspusti. 

- Zvanična i konačna odluka o raspodeli sredstava uopšte nije doneta. Nije sačinjen zapisnik o raspodeli novca sa obrazloženjima za to, koji, po pravilu, treba da potpišu svi članovi komisije. Nismo usvojili ni konačne „cifre“, odnosno iznose koje bi pojedinačni mediji trebalo da dobiju, te ih nisam na taj način saopštavala bilo kome. Istina je jedino da smo radili, ocenjivali projekte po sistemu bodovanja koji smo usvojili, u odlučivanju nismo stigli ni do pola i zapisnik je tek počeo da se piše. Ovakve tvrdnje, koje ne stoje, doživljavam kao uticaj na moj rad i nezasluženu neprijatnost, zbog čega sam podnela ostavku - rekla je za Danas Rakovic, koja je ušla u komisiju kao kandidatkinja Udruženja radio stanica RAB Srbije, čija je predsednica. 

Član Saveta RAB-a Mario Radojković je u reagovanju za naš list naveo da City radio „pema pravo da proziva bilo koga za nepravilnosti“ pošto povodom nepravilnosti na prošlogodišnjem konkursu „nije želeo da se pridruži drugim medijima u pokretanju upravnog postupka, jer je dobio novac“.

On je „siguran" da je Rakoviceva pri odlučivanju postupala „pošteno“, te „značajno doprinela da odlučivanje komisije bude što je moguće pravičnije". 

- Predstavnici našeg udruženja u Stručnim komisijama se po pravilu bore za pravičnu raspodelu sredstava - rekao je on, navodeći da Radio Banker, na čijem je čelu, od svog osnivanja „nije dobio ni dinar iz gradskog budžeta Niša, na šta je ponosan".  

Prema informacija iz Uprave za kulturu, ostavke su podneli svi članovi Stručne komisije, odnosno i Vladeta Radović, upravnik Departmana za komunikologiju i novinarstvo niškog Filozofskog fakulteta i Dragoljub Gajević, „novinar i publicista“. One su usledile su nakon informacija o navodnoj „sumnjivoj" dodeli ubedljive većine sredstava provladinim medijima, kao i najave City radija i Južnih vesti da će organizovati protest „za slobodu medija“.

Protest novinara 

- Zatražićemo od Ministarstva kulture i informisanja da ponovo razmotri sve propise vezane za medijsko sufinansiranje kako bi ono služilo građanima i javnom interesu u oblasti informisanja, a nevladajućim partijama, rekao je juče predsednik NUNS-a Vukašin Obradović na protestu novinara „Za slobodu medija", koji su organizovali niški City radio i internet portal Južne vesti. Pred stotinak novinara i građana Obradovićje ocenio da je projektno sufinansiranje medija zloupotrebljeno „ da umesto državnih sada dobijemo partijska glasila". 

- Od ćetiri televizije u Nišu ni jedna ne predstavlja medij već su sve sredstvo propagande vlasti. Jedan od dokaza je ćinjenica da od septembra 2015. godine Lokalni antikorupcijski forum nije dobilo ni sekund TV vremena, nakon što je ukazivalo na brojne neregularnosti - upozorio je Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI-ja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi