Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Zašto Kragujevac ne raspusuje konkurs za medijske projekte?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

17. 05. 2016.

Izvor: FoNet

Zašto Kragujevac ne raspusuje konkurs za medijske projekte?

Urednici Televizije Kanal 9 i nedeljnika Kragujevačke novine Jovanka Marović i Miroslav Jovanović danas su zatražili od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i članova Gradskog veća da se izjasne "da li će Grad raspisati konkurs za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja radi ostvarivanja javnog interesa".

Ako Grad to neće učiniti, onda treba da obrazloži takvu odluku, naveli su Jovanović i Jovanka Marović. 

Grad Kragujevac 2015. nije sproveo konkurs o sufinansiranju medijskih projekata, iako je u prvoj godini primene novog Zakona o javnom informisanju na to bio obavezan, a u budžetu grada su bila bilansirana sredstva za te namene. 

Konkurs nije raspisan ni u prva četiri i po meseca ove godine, mada su namenski opredeljena sredstva u budžetu. 

Nikolić i gradski funkcioneri su izjavljivali da će konkurs biti raspisan, ali ga nema, navodi se u obraćanju urednika kragujevačkih lokalnih medija rukovodstvu grada. 

Konstantovano je da je Kragujevac izuzetak među gradovima što se tiče poštovanje zakonskih odredbi u oblasti medija, s tim što ne izvršava ni obaveze iz svog budžeta koji je usvojila Skupština grada. 

Urednici lokalnih medija smatraju da sve to ide na štetu građana. 

Za takvo stanje odgovornost ne mogu da snose mediji u čije ime vam se obraćamo, jer bez sufinansiranja projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja oni to nisu u stanju da čine na adekvatan način.

Medijske kuće nisu ni imale priliku da ponude projekte, pošto lokalna samouprava konkurs nije raspisivala, konstatuju kragujevački medijski radnici u obraćanju čelnicima gradske uprave. 

Oni su najavili da će čekati najkasnije do 24. maja, nakon čega će, ukoliko odgovor u postavljenom roku ne bude objavljen na sajtu grada, o odnosu kragujevačke gradske uprave prema medijima biti obaveštena sve nadležne i relevantne domaće i međunarodne institucije i organizacije "koje se bave zaštitom medijskih i građanskih prava".

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi