Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Mediji bliski vlasti napustili skup
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

21. 05. 2016.

Autor: R. D. Izvor: Danas

Antikorupcijski dijalog o projektnom finansiranju medija u Nišu

Mediji bliski vlasti napustili skup

Nekoliko desetina novinara Televizije Belle amie, Niške Televizije, Televizije Zona plus i Narodnih novina istovremeno je napustilo Antikorupcijski dijalog "Projektno finansiranje medija: korist za javni interes ii vlast", u organizaciji Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš.

Oni su izašli iz sale Skupštine grada, ne navodeći obrazloženje za takav postupak.

U izveštaju na Televiziji Belle amie navedeno je da su napustili skup jer su predstavnici LAF-a saopštili samo podatke o mogućim nepravilnostima u trošenju budžetskog novca koji su na prošlogodišnjem Konkursu za sufinansiranje medijskih projekata dobili ta televizija i Narodne novine, a ne i takve podatke o drugim medijima. To su nazvali "jednostranim" izveštavanjem LAF-a, koji je na taj način, kako su naveli, "pokazao da je protiv najgledanijih medija u gradu".

Članica LAF-a Valentina Krstić je na skupu saopštila da LAF upravo radi na Izveštaju o nepravilnostima u trošenju prošlogodišnjih budžetskih sredstava za medijske projekte, te da analizira sve medije, a da je do sada preliminarno analizirao one koje su dobili ubedljivo najviše sredstava na prošlogodišnjem konkursu, Televiziju Belle amie i Narodne novine. Ona je najavila da će kompletan izveštaj uskoro biti objavljen. Vlasnik ta dva medija, Vidosav Radomirović, pozvan je kao govornik na dijalog, ali nije došao.

Na prošlogodišnjem konkursu podeljeno je, inače, više od 51 milion, što ga je tada činilo najvećim medijskim konkursom u Srbiji. Mediji u vlasništvu porodice Radomirović - Belle amie televizija, radio i internet, Niška televizija i Narodne novine, tada su dobili većinu sredstava (61,5 odsto), dok je Televiziji Zona plus, u vlasništvu člana porodice bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, dodeljeno skoro 16 odsto sredstava. U izveštajima antikorupcijskih tela- Saveta za borbu protiv korupcije i LAF-a, mediji čiji su vlasnici članovi porodice Radomirović i Gašić označeni su kao mediji koji su bliski vlasti, odnosno mediji koji kroz način izveštavanja u okviru budžetski podržanih projekata nisu promovisali javni interes već vlast.

Na dijalogu su govorili i generalni sekretar NUNS-a Svetozar Raković, programski direktor Biroa za društeno istraživanje Zoran Gavrilović i glodur internet portala Južne vesti Predrag Blagojević. Raković je ocenio da je projektno finansiranje medija u toj meri zloupotrebljeno za "kupovinu uticaja" političkih stranaka i moćnika da NUNS "razmišlja da kaže državi: hvala, izmislite druge medijske zakone jer ovi ne valjaju".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi