Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  AOM: Tasovac obesmislio Zakon o informisanju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 07. 2016.

Izvor: Beta

AOM: Tasovac obesmislio Zakon o informisanju

Asocijacija onlajn medija (AOM) ocenila je danas da je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, zbog odluke da "po svom nahođenju izmeni predloge konkursnih komisija", sastavljenih od medijskih stručnjaka koje je sam odabrao.

"Ovim činom je obesmislio sve što su prethodne dve godine, od donošenja zakona, i proteklih sedam godina borbe za nove medijske zakone, činili građani, novinarska i medijska udruženja, međunarodne organizacije i ministarstvo na čijem je čelu", naveo je AOM.

Ta asocijacija je ocenila da je stavom da je predlog konkursne komisije samo savetodavan a ne obavezujući, ministarstvo legalizovalo već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje "po svom nahođenju i političkim potrebama", a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom.

"Ministarstvo kulture i informisanja ovakvim tumačenjem zakona i podzakonskih akata na najdirektniji način onemogućava ostvarenje javnog interesa u sferi javnog informisanja, kojima je osnovni garant upravo stručnost i nezavisnost komisija koje odlučuju o raspodeli novca građana namenjenog javnom informisanju", navodi se u saopštenju.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

28.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:03

nevolja bez pameti

Da ima pameti u ovoj zemlji, onlajn medijene bi trebalo finansirati. Šta oni rade osim što prenose, prepisuju i potkradaju novinare koji idu na teren i ulažu napore da dodju do informacija. A onda proizvode tv pakete ili novinske članke. Razmislite, kakvi su, čiji i koliko je onlajn medija u Srbiji. I sve bi htelo državne pare za prepisivačku školu.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi