Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  NUNS i NDNV tvrde da ih Tasovac kažnjava zbog kritika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

28. 07. 2016.

Autor: Maja Nikolić Izvor: N1

NUNS i NDNV tvrde da ih Tasovac kažnjava zbog kritika

Za finansiranje medijskih projekata Ministarstvo kulture izdvojilo je više od 150 miliona dinara. Lično ministar Ivan Tasovac odlučio je, međutim, da ne uvaži mišljenje stručne komisije i da njihovih devet predloga promeni. Nekima je dao više, nekima manje, a nekima ništa.

Bez novca su tako ostali projekti koje su predložili NUNS, Medija centar i Nezavisno društvo novinara Vojvodine. I dok oni veruju da je to svojevrsna kazna zbog njihovih kritičkih stavova, resorni ministar im odgovara da su larmadžije čiju su licemernost rezultati konkursa, kako kaže, ogolili.

“Novinari pod pritiskom, pretnja demokratskom procesu” - za taj projekat NUNS je od države tražio 3,5 miliona dinara, stručna komisija predložila milion i 700 hiljada, a ministar lično dao im je nula dinara. Šta je uzrok tome, Dragan Janjić iz NUNS-a nema dileme.

“Mislim da je to moguće shvatiti jedino tako da oni koji imaju kritički intonirane stavove o medijskoj sceni u Srbiji, ne mogu računati na pomoć iz budžeta”, smatra Janjić.

Od Ivana Tasovca nula dinara i za vojvođasko novinarsko udruženje, jer je, obrazlaže ministar, njihov projekat površan i neinovativan - iako stručna komisija misli suprotno. Zato je, kažu u NDNV-u, na delu slom medijske reforme.

Član tog društva i ujedno predsednik Komisije za elektronske medije Dinko Gruhonjić tvrdi da nema ličnog sukoba s Tasovcem, jer ih ne zanima on kao pojedinac, već institucije.

“Ova vlast je sada već otišla predaleko u rušenju institucija, a gospodin tehnički ministar se u to samo uklopio. On je na ovaj način zapravo legalizovao princip da novac medijima u Srbiji dodeljuju političari u skladu sa svojom nekontrolisanom voljom, a ne medijski eksperti”, ocenjuje Gruhonjić.

U odgovoru naslova "Prava slika medijskih sloboda" novinarskim udruženjima čiji su predstavnici bili i članovi stručne komisije, iako ih je sam birao, ministar sada poručuje: Propao vam je pokušaj da Ministarstvo uvučete u svoj dobro razrađeni mehanizam "ja tebi serdare, ti meni vojvodo" ili, pojašnjava, "svima po malo, a našima malo više".

“Rezultati konkursa su ogolili licemernost dobro poznatih larmadžija na našoj medijskoj sceni, koji već dve godine, ne toliko iz ideoloških koliko iz finansijskih uverenja, kritikuju stanje medijskih sloboda u Srbiji i sve vreme se žale na tobož sveprisutnu cenzuru... Lako je od komarca napraviti slona; a još lakše je sve vreme vikati 'vuk!' - ili, od milošte: 'vučić!'”, navodi Tasovac.

Nikada se dosad nije desilo da resorni ministar menja predlog stručne komisije, čime je sadašnji ministar obesmislio sve medijske zakone, stav je i Asocijacije online medija. Upravo suprotno, Tasovac je uveren da Vlada Srbije, između ostalog, i ovim demantuje tvrdnje o medijskoj cenzuri.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

28.07.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 21:09

koristi svoje pravo

Ministar je iskoristio svoje pravo i možete histerično dizati halabuku sve do poslenje planete. Uostalom, već je svima u Srbiji jasno da su NUNS iNDNV udruženja samo formalno, a suštinski i funkcionalno su političke organizacije, koje imaju svoje medije. Nisu oni stručnjaci, oni su secikese najgore vrste.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi