Naslovna  |  Aktuelno  |  Medijski konkursi - projektno sufinansiranje  |  Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Čačak
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Medijski konkursi - projektno sufinansiranje

15. 08. 2016.

Izvor: BIRN

Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Čačak

BIRN Srbija predstavlja svoj treći izveštaj čiji je cilj da pokaže efekte i realne domete prve godine projektnog sufinansiranja medijskog sadržaja u Srbiji.

Izveštaj se fokusira na efekte ovog modela sufinansiranja na primeru grada Čačka kroz analizu medijskog sadržaja koji je podržan budžetskim novcem u toku 2015. godine.

Grad Čačak je u 2015. godini, prvoj godini primene novog medijskog zakonodavstva, raspisao dva konkursa za podršku i sufinansiranje proizvodnje medijskog sadržaja.

BIRN je od 18 podržanih projekata analizirao ukupno 7, koji zajedno vrede 2.557.658,00 dinara, što čini polovinu ukupnog novca dodeljenog na oba konkursa.

Kvalitet podržanih projekata pokazuje relativnu tematsku raznovrsnost, kao i relevantnost sadržaja za lokalnu sredinu, uz formalan nedostatak konkursa u kom nisu određeni prioriteti u određivanju javnog interesa u informisanju. Profesionalni standardi su, ipak, na relativno niskom nivou, te javne konkurse treba iskoristiti kao šansu za unapređenje kvaliteta programa, pre svega, u elektronskim medijima, pokazuje analiza BIRNa.

Ova evaluacija je važna kao instrument koji može da olakša planiranje novog projektnog ciklusa i njegovo dalje unapređenje, kao i da pomogne u mapiranju
kvalitetnog sadržaja koji treba podržati novcem građana.

Izveštaj: Projektno finansiranje medija, Čačak

BIRN Srbija sprovodi obimno istraživanje i analizu sadržaja programa i projekata koji su sprovedeni u toku 2015. godine u 10 opština/gradova u Srbiji, kao i projekata koji su podržani od strane Sekretarijata za kulturu i informisanje AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja. Projekat traje do oktobra 2016. godine, a BIRN će javnosti predstaviti i povremeno objavljivati 12 izveštaja o sprovođenju projekata i medijskih zakona.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi